Så hårt slår baksmällan

NYHETER

Aftonbladet testade promillen dagen efter

För några dagar sedan körde Karin Pilsäter (fp) rattfull.

Aftonbladet har satt ihop en panel som fått testa riksdagsledamotens baksmälla.

Tre deltagare klarade inte blåstestet.

Karin Pilsäter hade 0,34 promille alkohol i blodet när hon stoppades i en rutinkontroll på lördagförmiddagen. Enligt experter antas hon ha druckit en till en och en halv flaska vin. Baksmällan för Pilsäter blev till en timeout.

Baksmällan för Aftonbladets testpanel blev även den kännbar. Tre av deltagarna, som drack en liknande mängd alkohol som Pilsäter, hade på morgonen en promillehalt över 0,2 -gränsen för rattfylla.

Olika förbränning

- I ett vetenskapligt test skulle alla deltagare ha ätit samma mat och druckit en dos alkohol som motsvarar deras kroppsvikt. Ert försök blir mer en illustration av hur olika kroppar förbränner en liknande mängd alkohol, säger Johan Franck, överläkare på Beroendecentrum Stockholm.

Hur kroppen för-

bränner alkohol varierar.

-För det första handlar det om dosen per kilo. Om en människa på 50 kilo tar en snaps blir hon dubbelt så påverkad som en på 100 kilo.

Könsskillnad

- Absorptionen av alkoholen är det andra. Om man dricker på fastande mage tas alkoholen omedelbart upp i kroppen. Om man dricker i samband med en måltid får man en långsammare effekt.

Det kan även skilja mellan män och kvinnor.

- Det verkar som att män på samma dos alkohol får en lägre promillehalt än kvinnor därför att de har olika fördelningar av fett och vatten i kroppen.

Hur snabbt förbränns alkohol?

-En tumregel är 0, 15 promille i timmen. Men även om du blåser 0, 00 promille efter en kväll med mycket alkohol betyder inte det att du är redo att köra bil.

Här är resultatet av testet

Linda Hjertén