Al-Qaida-män rymde ur fängelset genom tunnel

NYHETER

13 dömda terrorister efterlysta efter rymningen i Jemen

I en rymning som får actionserien ”Prisonbreak” att blekna, rymde 13 dömda al-Qaida-terrorister genom en underjordisk tunnel.

Interpol, som nu efterlyser männen, tror att rymmarna hade hjälp utifrån.

Igår gick Interpol ut med en internationell efterlysning – en ”urgent global security alert” – efter rymmarna. Totalt rymde 23 män, varav åtminstone 13 är dömda för terrorism i al-Qaidas namn.

Rymningen skedde genom en 140 meter lång tunnel, som grävts både av rymmarna själva och av medhjälpare på utsidan, uppger Interpol enligt CNN. Tunneln ledde ut från fängelset till en moské i närheten.

Sjutton sjömän dog

En av de dömda är Jamal al-Badawi som tros ha varit hjärnan bakom attacken mot den amerikanska jagaren USS Cole i oktober 2000. Attacken skedde när jagaren tillfälligt hade gått i hamn i Aden, Jemen, för att bunkra bränsle. Två självmordsbombare i en båt fullproppad med sprängmedel lade sig intill jagaren och detonerade bomben. 17 soldater dödades och 39 sårades.

Tanker-attack

För sin inblandning dömdes al-Badawi till döden 2004. En annan av rymlingarna är Fawaz Yahya al-Rabeei, som också är dömd till döden efter terrorattacken mot den franska supertankern Limburg.

Tankern blev attackerad i Aden i oktober 2002 och en besättningsmedlem dog. Efter bombexplosionen började tankern att brinna och 90 000 fat olja läckte ut i vattnet.

Robert Triches