Orädd jättehare utmanade hundar

NYHETER

Spred förvirring i hundspannet

Wenche Offerdal var ute och åkte med släde efter sitt hundspann när hon mötte en jättelik hare. I stället för att fly så tog nämligen haren fart och satte av mot Offerdals hundspann med stora polarhundar, skriver norska tidningen Nordlys.

- Den satt tio meter från slädspåret när vi kom åkande, berättar Offerdal. Jag räknade med att haren skulle fly och hundarna börja jaga den. Där tog jag minsann fel.

Hundspannet från Nordreisa i Troms mötte jätteharen på väg från Saraelv till Seima i Reisadalen i lördags kväll.

De välvuxna Huskeyhundarna blev helt förvånade och tvärstoppade när haren sprang mot dem. Haren fortsatte springa mot dem och lyckades förvilla in sig mellan hundarna. Den främste av hundarna vände på sig och haren stod nu fullständigt omringad.

Bakom Offerdal kom ännu ett hundspann, dock bara med två hundar, som fick syn på haren. Så nu var det 13 hundar mot en hare.

- Det var en absurd situation. Hundarna var fullkomligt lugna. Haren stirrade på hundarna och de tittade tillbaka, säger Offerdal.

Efter en tid som verkade en evighet av stirrning, fick haren tänka om. Med ett spänstigt hopp for den till väders, daskade till närmaste hunden med tassarna över nosen, och försvann ut ur ringen.

- Det var ett uppvisningshopp av sällan skådat slag. Han landade utanför ringen av hundar och sprang iväg ut i skogen, berättar Offerdal.

Tobias Ivarsson