Palme i dag: En kultfigur

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Nu syns statsministern på t-shirts

1 av 6 | Foto: JOHAN BÄVMAN
"EN POLITISK IKON" Emma Johansson hör till skaran av unga politiskt intresserade människor som har Olof Palme som förebild.

För 20 år sedan mördades Olof Palme.

För många unga har han nu blivit en kultfigur – trots att de knappt var födda när han mördades.

–De tog vår bäste man ifrån oss. Sedan blev Sverige ett roffarsamhälle, säger Dogge Doggelito i Latin Kings.

Det är i dag 20 år sedan statsminister Olof Palme mördades på Sveavägen i Stockholm.

Just nu är medierna fulla av artiklar och inslag om Olof Palme och mordet. Det är självklart, allt annat vore orimligt.

Men i övrigt är det påfallande tyst. Allra tystast verkar det vara inom socialdemokratin. När det gamla s-gardet får frågor om Olof Palme skyndar de sig att understryka hur annorlunda världen, och därmed politiken, är i dag.

När före detta finansminister Kjell-Olof Feldt, 74, i förrgår kommenterade Olof Palmes hårda kritik av USA:s krig i Vietnam och diktaturens Tjeckoslovakien var det inte beundran han gav uttryck för:

–Musen som röt, he he, sa han till Sveriges Radio.

”Man har respekt”

Betyder tystnaden och de reflexmässiga reservationerna att Olof Palme också dött som politisk förebild?

Inte för delar av de yngre generationerna – där har han tvärtom vuxit i betydelse för varje år som gått, och förvandlats till kultfigur.

–Jag är själv inte socialdemokrat. Men Olof Palme har man respekt för. Hans mod och internationella engagemang inspirerar fortfarande, säger Zanyar Adami, 24.

Han är chefredaktör för tidningen Gringo och representerar på många sätt den unga generationen politiskt engagerade. Han var tre år när han kom till Sverige från den irakiska delen av Kurdistan, bara tre veckor efter mordet på Olof Palme.

–Jag har inga egna minnen av Palme. Men jag har sett de gamla grejerna på tv, läst hans tal och tittat på dokumenten. Det har alltid känts som om Palmes ord kom från hjärtat. Dagens politiker känns aldrig lika övertygande, säger han.

”Den sista helgonbilden”

Carlos Rojas, 22, krönikör i Aftonbladet och utvecklingschef på Gringo, håller med:

–Det är den sista helgonbilden av en svensk politiker. Bland miljonen andragenerationens invandrare är han den störste svenske politikern någonsin, säger han.

För honom och andra unga som Aftonbladet talat med är det Olof Palmes internationella engagemang som lockar.

–Jag har inte en aning om vad Olof Palme gjorde inrikespolitiskt. Men i de utrikespolitiska frågorna representerar han för oss unga en känsla av att man faktiskt kan förändra världen, säger Nisha Besara, 27, ledarskribent på Aftonbladet.

Tommy Möller är professor i statsvetenskap vid Uppsala universitet. Han tror att Olof Palmes attraktionskraft på dagens unga hänger ihop med Palmes tydliga ideologiska ställningstaganden.

–Det som hänt med socialdemokratin sedan han försvann är en pragmatisering av politiken, säger han.

Nu finns Olof Palmes ansikte på t-shirtar och andra produkter. Designern Karin Robérts, 30, har formgivit en rislampa med Olof Palme på.

–Min generation har en otrolig respekt för Olof Palme. Han är Sverige när det mådde som bäst, säger hon.

På sina lampor har hon också bilder av Dalai lama, Mahatma Gandhi och Moder Teresa. Men det är Palme och August Strindberg som sålt bäst.

Mårten Palme var med sina föräldrar på biografen Grand mordkvällen 1986. I dag är han professor i nationalekonomi vid Stockholms universitet. Även han har märkt vilket inflytande fadern har på dagens unga.

–Trots att många knappt var födda när min pappa mördades verkar de ha en ganska tydlig bild av vem han var och vad han stod för. Och det är framför allt hans internationella engagemang de hänvisar till, säger han.

För Dogge Doggelito i bandet Latin Kings är Olof Palmes försvar av den lilla människan viktigast.

–Jag är född i Sverige. Min mamma är svensk, heter Birgitta och har blå ögon. Ändå har jag på grund av olika fördomar många gånger hamnat i situationer där jag inte fått känna mig svensk, säger han.

Mamma hade kassetter

Hemma hos sin mamma visste han att det fanns kassettband med gamla Olof Palme-tal. En sampling blev låten ”Fördomar”.

–Palme uttalade de orden 1965 och de är lika giltiga i dag. Jag blir fortfarande berörd när jag hör dem, säger Dogge Doggelito.

–Det finaste som skulle kunna hända mig är att jag får Palme-priset*. De kan ge mig grammi-sar, de kan ge mig allting. Men om jag fick Palme-priset skulle det vara större än allt annat.

För civilingenjören Emma Johansson, 27, är Olof Palme en del av barndomen. Hon minns mordet, sorgen och berget av rosor på Sveavägen.

Men bilden av Olof Palme som politiker har hon fått skaffa sig på egen hand. Och även hon har påverkats av hur människor i andra länder ser på honom.

–När jag bodde i Nicaragua talades det mycket om Olof Palme och det svenska stödet. Jag såg två skolor som döpts efter honom, säger hon.

”Stack ut hakan”

Mats Gröning, 26, studerande, kallar sig socialdemokrat, men gör stor skillnad på det som Olof Palme stod för och dagens socialdemokrati.

–Olof Palme stack ut hakan med en aggressiv retorik utan att ta hänsyn till vems tår han trampade på, säger han.

Han nämner kritiken av USA:s bombningar av Hanoi 1972 och när Olof Palme kallade ledarna i Tjeckoslovakien för ”diktaturens kreatur” 1975.

–Det skulle Göran Persson aldrig göra i dag.

Mats Gröning, 26 tror att det är något renodlat i Palmes retorik som attraherar unga än i dag.

–Vi hade en kompis lillasyster här för en tid sedan. Hon är 14 år och sätter en ära i att skita i politiken. Men när jag satte på ett av Olof Palmes tal sa hon: ”Vänta, vad är det där. Spela det där igen. Jäklar, han har ju rätt”.

Fotnot: Olof Palme-priset delas i dag ut till den burmesiska oppositionspolitikern Aung San Suu Kyi som suttit i husarrest sedan elva år tillbaka.

Citatet som gjorde Olof Palme odödlig

Olle Castelius

Publicerad: