Falukorv - men inte Falun

NYHETER

Allt som indikererar Falun gong är censurerat

SHANGHAI

Falukorv får jag läsa om.

  Men inte Falun.

När jag knappar in Tiananmen (Himmelska fridens torg) på Google visas mest turistvyer bland bildträffarna.

  Om jag söker på "human rights" är de första tre träffarna tomma, den första textlänken leder till en kinesisk propagandasajt om mänskliga rättigheter. De regimkritiska länkarna leder till felmeddelanden.

Mängder av falukorv

  Falukorv kan jag söka på. Men när jag skriver "god korv från Falun" blir det stopp. Ett felmeddelande förklarar att sajten inte går att nå längre. Allt som indikerar Falun gong är censurerat.

  Det är bara två veckor sedan Google gick kinesiska regimen till mötes och lanserade sin nya kinesiska sajt. Egentligen är det inget nytt, Google har sedan de började i Kina år 2000 varit censurerade som alla andra sajter i landet. Men nu har de kommit överens med regimen om att själva ta hand om censuren.

"Golden shield"

  Supersystemet "Golden shield" kontrollerar allt på nätet i Kina. Även mejl, bloggar och forum.

  "Golden shield" uppges sysselsätta runt 30 000 internet-poliser. För Google och Yahoo har så många sökord varit bannlysta att sökmotorerna knappt fungerar alls. Därför går sökmotorerna Kina till mötes. Först MSN och Yahoo, nu också Google. De tar på sig att censurera sökresultaten enligt regimens önskemål mot att "Golden shield" öppnas. Och det mesta går fortfarande faktiskt att läsa om - trots censuren.

  Jag hittar regimkritiska sökträffar både om Dalai lama och Taiwan. Bättre än inga träffar alls, menar Google.

Markus Gustavsson