När Manuels konto var tömt sköt de ihjäl honom

Foto: MAGNUS SEARCH & RESCUE
här hittades kroppen Manuels kidnappare tvingade honom att hjälpa dem att tömma hans bankomatkonto. När pengarna var slut mördade de honom. Den israeliske detektiven Hilik Magnus (bilden till höger) lyckades hitta Manuels kropp i en grav i La Paz.
NYHETER

Även Manuel, 32, trädgårdsmästare i Stockholm, föll offer för ligorna i Bolivia.

Mördarna höll honom fången tills de länsat hans bankkonton. Sedan sköt de honom.

- I snitt sker det en kidnappning varannan dag, säger den israeliske säkerhetsexperten Hilik Magnus.

ligaledaren Bilderna på den bolivianske gangstern som tar ut pengar på stulna kontokort ledde detektiven Hilik Magnus på rätt spår. När han förhörde den gripne ligaledaren fick han veta vad som hänt Manuel.

För bara några veckor sedan fick de närstående till Manuel, 32, samma fruktansvärda besked som Kristoffer Perssons och Vanessa Johnsons anhöriga i höstas.

Manuel kom ursprungligen från Spanien, men tillbringade varje sommarhalvår i Sverige som trädgårdsmästare. Han hade nyss flyttat ihop med sin fästmö.

Tog bussen till Bolivia

I höstas åkte han på semester till Sydamerika, och 18 januari skrev han till sin sambo i Sverige att han skulle ta bussen till Bolivia för en snabbvisit.

Sedan hörde hon aldrig av honom igen.

Vännerna och fästmön i Sverige efterlyste honom via olika backpacker-forum på internet.

För bara några veckor sedan stod det klart att han hade mördats av den organiserade brottsligheten i Bolivias huvudstad La Paz.

Han hittades av israelen Hilik Magnus, världens kanske främste expert på att söka rätt på försvunna personer.

-Jag hade kontrakterats för att hitta ett österrikiskt par, Katharina Koller och Peter Rabitsch, som försvunnit på sin resa i Bolivia. Under det arbetet hittade jag även Manuel, säger Hilik Magnus till Aftonbladet.

"Lurade av falsk polis"

Hans efterforskningar på plats visade att paret Koller/Rabitschs bankkonton systematiskt tömts på pengar via bankomater i La Paz.

Genom att spåra telefontrafik och penningtransaktioner kom han ligan på spåren. Han fick sedan en fängslad ligamedlem att berätta vad som hänt det österrikiska paret.

-De hade lurats in i en falsk taxi som sedan stoppades av falska poliser. De fördes till en falsk polisstation där de avtvingades kontokort och pinkoder, säger han.

-Ligaledaren berättade att de också hade kidnappat en svensk trädgårdsmästare med spanskt pass, och hur de tre hade mördats och var kropparna grävdes ner, säger Hilik Magnus.

"Polisen gör ingenting"

Manuels bankkonto tömdes mellan den 22 och 27 januari. Han blev skjuten omkring den 1 februari.

- Bara under de dagar som jag var i landet upptäckte jag sju fall av turister som saknas och troligen har mördats. Men polisen gör ingenting, säger Hilik Magnus.

-Den bolivianska poliskåren har inga pengar. I praktiken måste du själv hälla bensin i polisens bilar för att de ska kunna åka till mordplatsen, säger han.

På såväl brittiska som amerikanska UD:s hemsidor varnar man för att turistkidnappningar blivit allt vanligare i Bolivia.

Svenska UD varnar bara för "risk för rån".

Tusentals kidnappas varje år

Så kan du skydda dig

Olle Castelius