Vi skäller i dag på... varandra

NYHETER

Läsarna delade i (minst) två läger i frågan om lämplighetsintyg för hund

Ibland beror det också på om de själva har hund eller inte...

Många hundägare håller på sin rätt.

De är övertygade om att de själva valt den bästa hundrasen (som aldrig bits). De förstår inte vitsen med lämplighetsintyg.

Andra är lika övertygade om att ett "körkort för hund" skulle få bort olämpliga ägare.

Om hunden ändå skulle ge sig på och bitas menar en del hundägare att det oftast beror på att hunden blivit provocerad av någon alltför närgången.

Men andra, förträdesvis icke hundägare, är övertygade att det antingen beror på den ouppfostrade hunden eller den lika ouppfostrade ägaren, enligt devisen "sådan hund, sådan ägare".

Här är några av dagens inlägg:

"Varje hundägare säger ju att just deras hund är sååå snäll,och verkar dessutom tro att alla ska respektera BÅDE "byrackan" och hundägaren. Dessutom tycker jag det är egoistiskt av ALLA hundägare som låter hunden sitta ensam i bostaden hela dagen när Matte/husse är på jobbet..." (Eva Olofsson)

"Ja. De "goda" hundägarna får stå ut med att regleras. De dåliga tycks kunna vara hur egoistiska och hänsynslösa som helst." (Eva)

"Gör som i Norge, se till så att ALLA hundar blir registrerade med chips. Om polisen i Norge ser en en hund av speciellt utsatt ras så kan dom kräva avläsning av chipset i nacken, visar det sig att hunden inte är registrerad i hundregistret så tas hunden in och avlivas. "Ägare" blir då registrerad." (Marco Somenzi)

"Påstå att en pb/staff är mer lättretade är korkat. De har bättre & stabilare psyke än din hund. Häromdagen frågade en mor om hennes dotter (runt 4 år) fick klappa min hund. "Ja" sa jag. Varpå ungen gav hunden en örfil som hette duga. Vad hade din hund gjort? Min "kamphund" såg mest förvånad ut." (Peter Olsson)

"Seriösa hundägare borde välkomna "körkort" för krävande och potentiellt farliga hundar. Allmänhet blir tryggare, och kennelkollektivet slipper "idiotägare" som dåliga ambassadörer. Vad är problemet? Svårare för uppfödare att sälja hundar? Vi har ju t.o.m skoterkörkort för viljelösa skotrar... (Charlie)

"Se till så att folk kan lite mer om hundars "språk", så skulle många sådana situationerr kunna undvikas! Något för tidningen att skriva om ihop med sådant här!" (Anders Nilsson)

"Vad är en Kamphund? ALLA djur är farliga, inkl människa.. ska vi utrota alla???? Hur dessa "djur" agerar i trängda lägen vet ju ingen... då är ju allt och alla kamphundar..." (av människan är värst)

"Håller med förgående inlägg, jag är också livrädd för hundar och framför allt kamphundar. Det verkar var inne och ha kampund. Men Ni som har hundar se till och håll dom i koppel nära Er när det går människor förbi Er. Tack på förhand! Man borde ta hundkörkort när man skaffar sig kamphund!!! (Birgitta N)

"Det är redan ständigt koppeltvång på offentlig plats i Stockholm men det bryr de sig inte om. Och polisen gör inte heller sitt jobb! Ring och klaga! Undrar också om de som har hunden lös är helt galna. Ska de bestämma vad andra laglydiga medborgare ska känna och tycka om deras lagbrott?" (Karl-Erik Mattsson)

"Ett lämplighetsintyg för krävande hundar som behöver en starkare ägare vore inte alls dummt att införa. I alla fall så borde det finns kurser för hundägare som visar tydligt och klart hur man ska hantera hunden dvs dressyr." (Eva S)

"Kamphundar är vapen!! Inför förarlicens, munkorg och koppeltvång eller inför TOTALFÖRBUD mot farliga raser i Sverige. Varför ska vi andra behöva vara rädda för att möta dessa monster bara för att vissa hundägare känner sig så ynkliga utan stor hund." (Rolfonzo)

"Som hundbiten skiter man väl i om det e hundens eller ägarens fel. Det gör lika jävla ont i allafall. Eftersom man knappast kan avliva ägaren så är det självklart att hunden ska avlivas, såvida inte den bitne medvetet attackerat hunden, men hur vanligt är det???" (Mr Righteous)

"Inte hundens fel... Jag har en rottis och har fått höra mycket under dessa år som jag har haft hund. MEN jag måste tillägga att det inte är hundens fel som många andra säger här.. Blir dom trängda eller något så måste dom ju försvara sig, men tyvärr så blir det ju värre skador än när vi människor måste försvara oss." (Lizzett Hellqvist)

"Människor är värre än djur. Det är klart att det behövs ett lämplighetsintyg för att ha en hund..när man går runt på stan så ser man att vilken idiot som helst har en hund o klart att dem uppfostrar hunden fel..jag tycker att det är synd om hundarna som inte får känna av riktig kärlek utan bara aggressivitet!" (hanna)

"Hundar... Helt galet att man skall gå omkring och vara rädd för hundar dessa dagar. Munkorg och koppel på varenda hund borde det vara lag på! Allvarligt, ni som skriver att "Min hund är så snäll...", Vi som är rädda för hundar vet inte det." (Kalle)

"Ansvaret ligger på hundägaren därför behövs en kontroll av denne. Att uppfödaren ska vara ansvarig för denna kontroll funkar inte, finns det pengar att göra så söker sig fel människor till den verksamheten. Att äga en hund är ingen rättighet, det är en ansvarstyngd förmån." (Smith)

Björn Morian