Förstagångsväljarna: Reinfeldt var bäst

NYHETER

Yngre tonåringar föredrar Göran Persson

Foto: Vinnarna Årets förstagångsväljare tyckte att Fredrik Reinfeldt var bäst i debatten, nästa vals förstagångsväljare tyckte att Göran Persson var bäst.

Ungt val-debatten i TV 4 i måndags kväll sågs av 320 000 tittare.

De flesta tyckte att Göran Persson var den bäste debattören.

Men bland förstagångsväljarna och särskilt bland tjejerna ligger Fredrik Reinfeldt i topp.

Lunarstorm frågade på tisdagen sina medlemmar vem av partiledarna som var den bäste debattören i Ungt val-debatten i måndags kväll.

Statsminister Göran Persson var den som totalt sett fick bäst betyg. Men bland förstagångsväljarna vann Reinfeld och ännu fler ansåg att debatten blev oavgjord.

Tjejerna gillar Reinfeldt

Förstagångsväljarna i nästa val, 15-17-åringarna, anser att Göran Persson var bäst.

– De senaste undersökningarna vi haft visar att moderaterna har legat högst, så jag är lite förvånad över att Göran Persson fick så bra betyg, men det kan ju vara så att även om man inte sympatiserar med socialdemokraterna så kan man tycka att han vann debatten, sager Lovisa Lindmark, stastistikansvarig på Lunarstorm.

Siffrorna visar att Fredrik Reinfeldt ligger bättre till hos tjejerna medan Persson gillas mer av killar.

Småpartierna

Miljöpartiet och vänsterpartiet som ofta sägs tilltala unga väljare får relativt låga betyg. Allra sämst får centern och kd.

– Ofta är unga mer polariserade i sina åsikter, antingen väldigt långt och höger eller vänster. Det är mycket svart eller vitt framförallt bland killarna, säger Lovisa Lindmark.

Det var också väldigt många som svarade ”Vet ej” på frågan.

- Det är inte helt ovanligt, det är ganska många som inte kan ta ställning oavsett vilken fråga det rör sig om. Den här gången får vi ju tänka på att det inte var alla som svarade på frågan som såg debatten, säger Lovisa Lindmark på Lunarstorm.

Så röstade årets förstagångsväljare:

Och så röstade 15-17-åringarna:

Karin Abrahamsson ([email protected])