”Drabbas du också av pruttlukten?”

NYHETER

Läs Jennie Dielemans stockholmskrönika

Drabbas du också av den där lukten? Den som slår mot en när man står med ny piffig blus och skönaste kjolen, tänker på fest och hur grymt snygg man kommer vara, och så kan man inte låta bli att snegla ner i kassen och då - fan - kassen luktar prutt.

Den luktar 80 timmars arbetsvecka, friterade kemikaliehänder och förbjudna fackföreningar, och trots att du inte vill veta, så vet du. Det spelar ingen roll att det råder en tyst överenskommelse mellan konsument och producent (lalala, ni frågar inte, vi berättar inte...), du har ändå avslöjandet från 10 år sen tillbaka nånstans i bakhuvudet: H&M = billiga kläder = barnarbete = ingen rolig historia.

Det är faktiskt inte helt rättvist mot H&M. För faktum är att H&M - naturligtvis mycket på grund av det tryck som kom från konsumenter, organisationer och fackförbund under 90-talet - har tagit ett gäng steg i jämförelse med sina konkurrenter. De har en social uppförandekod, som ställer krav på underleverantörerna, man tillåter inte barnarbete och alla arbetare ska - åtminstone enligt koden - ha grundläggande rättigheter. Visserligen kör deras inköpsavdelningar fortfarande sitt prispressar-race och nej, man kan inte leva på 300 kr i månaden, inte ens i Bangladesh. Men jag kan återkomma till det en annan gång.

För jag tänkte prata konsumentmakt. Jag är fullt medveten om verktygets trubbighet - konsumentmakt kräver inte bara verklig tillgång till information och en reell valmöjlighet (idag kan ingen, inte H&M heller, garantera att tröjan du köper är okej tillverkad) - utan fordrar också en fet plånbok.

Men det roliga är: vet ni vilka som sitter på cash? Jo, vi. Vi stockholmare har massor av skattepengar, vi snackar miljontals, som vi varje år lägger på kläder till parkarbetare, undersköterskor, poliser, ambulansförare ... Och ni vet ju att cash = king = makt. Makt att ställa krav på hur kläderna vi köper tillverkas. Små trevande steg vad gäller en del sjukvårdskläder har tagits, men i det stora hela ... Har Stockholms kommun eller landsting utnyttjat sin makt? Nix.

Kanske dags att börja använda den där makten på riktigt? För inte vill väl upphandlingsenheten i Stockholm lukta prutt?

Om Jennie:

Läs också:

Jennie Dielemans