Terri, 41, dömd att dö

Publicerad:
Uppdaterad:

Domstol avslog begäran om sondmatning

En federal domare i USA har beslutat att man inte ska börja sondmata Terri Schiavo igen.

Därmed avslog han föräldrarnas begäran och gick på makens linje.

Beslutet av domare James Whittemore kom efter en hård debatt där George W. Bush såg till att fallet togs upp i federal instans. Domaren säger att den 41-åriga kvinnans föräldrars argument inte höll, skriver AP.

Kopplades bort i fredags

Sonden kopplades bort i fredags efter ett beslut av en delstatsdomare i Florida. Det fick republikaner att under helgen arbeta frenetiskt med att driva igenom en ny lag för att hålla henne vid liv.

Terri Schiavos make Michael Schiavo har kämpat i flera år för att få låta sin hustru dö. Han har hävdat att Terri inte hade velat hållas vid liv på konstgjord väg och att hon inte har någon chans att tillfriskna. En ståndpunkt som delades av läkare utsedda av domstolen.

Fick hjärnskada

Terri Schiavo drabbades av en hjärnskada 1990 då hennes hjärta stannade för en kort stund. Troligen på grund av ätstörningar. Hon kan andas på egen hand, men har behövt matas genom en sond. Hennes föräldrar tror ändå att tillståndet kan förbättras och har överklagat beslutet. Utan den livsuppehållande behandlingen kan Terri överleva i en till två veckor.

Tidigare artiklar:

Jens Möller

Publicerad: