Kampen om siffrorna

NYHETER

Nu kan både Reinfeldt och Persson mysa över arbetslöshetsstatistiken

Göran Persson har all anledning att jubla.

Tre månader före valet är arbetslösheten den lägsta - sedan förra valet.

Foto: Mysfarbröder Den totala arbetslösheten är bara marginellt lägre än förra året - det kan Reinfeldt använda till sin fördel. Den öppna arbetslösheten har minskat rejält - lägligt för Persson så här nära valet.

Arbetsmarknadsstyrelsens, Ams, senaste statistik innehåller många glädjeämnen för Göran Persson.

lArbetslösheten i maj var den lägsta sedan valåret 2002.

lArbetslösheten bland de unga är också den lägsta sedan förra valet.

lHittills i år har arbetslösheten varje månad varit lägre än under samma period förra året.

lAntalet långtidsarbetslösa ungdomar är nere i 1500 personer, den lägsta siffran sedan maj 1990.

Det här är inte bara siffror som visar att tillståndet i nationen förbättrats. Det är dessutom ett vapen i kampen om regeringsmakten.

Arbetslösheten har av samtliga partier utnämnts till valets viktigaste. Det är ett samhällsproblem av gigantiska mått när människors resurser inte används.

Men det är inte bara därför som Göran Persson kan mysa. Han har ytterligare två anledningar.

De vikande siffrorna vrider ett vapen ur händerna på konkurrenterna i den borgerliga alliansen. De försitter inga tillfällen att anklaga regeringen för att ha misslyckats i kampen om jobben.

Dessutom adderar siffrorna till den så kallade "feel good-faktorn". En allmän känsla av välbefinnande bland väljarna har räddat många regeringar kvar vid makten. Kanske även Göran Perssons?

Annan bild framträder

Men det finns glädjeämnen även för moderatledaren Fredrik Reinfeldt (m) i Ams senaste arbetsmarknadsstatistik. Medan Göran Persson väljer att enbart titta på den öppna arbetslösheten kan Reinfeldt koncentrera sig på totalsiffran. Då framträder en annan bild.

lDen totala arbetslösheten minskar bara med 6000 personer jämfört med förra året. Riktningen är rätt men steglängden inte särskilt imponerande.

l146000 personer sysselsätts av Ams. Det är den högsta siffran sedan maj 1999.

lRegeringen tycks ha satt i system att storsatsa på Amsåtgärder under valår. 2002 ökade antalet Amsjobb med 12000 jämfört med året innan. Året efter valet minskade de med 30000.

Valåret 2006 är det 21000 fler som sysselsätts av Ams jämfört med förra året. Om platserna blir färre nästa år? Den som lever får se.

I år kostar arbetsmarknadsåtgärderna 70 miljarder kronor, 1,5 gånger så mycket som försvaret.

Fotnot: Samtliga siffror gäller maj månad eftersom arbetslösheten säsongsvarierar.

Högsta sedan 1999

Lena Mellin