Vänsterpartister toppar skuldligan

NYHETER

35 politiker har skulder hos kronofogden

Många av politikerna i höstens val har skulder hos kronofogden.

Värst av alla partier är vänsterpartiet.

Ekot har gjort en genomgång av politikerna som finns på valsedlarna till höstens val.

Den visar, bland annat, att 35 politiker i vänsterpartiet har skulder hos kronofogden på sammanlagt 3,2 miljoner kronor.

En av dem är Jan-Eric Berglund från Ånge.

Han kandiderar för vänstern i Västernorrland.

– Det känns väl jobbigt att ha en så pass så stor skuld hos kronofogden. Har man underhåll att betala och den bakgrund som jag har som nykter alkoholist och narkoman så hade man inte förutsättningar att betala underhåll, och då har det blivit en skuld, säger Jan-Eric Berglund till Ekot och berättar att han har an avbetalningsplan hos ”fogden”.

Han tror inte att det har någon negativ effekt på hans arbete.

– Jag tror att det kan vara till en liten fördel politiskt. För jag vet ju vad jag pratar om som en normal Svensson ute i samhället, att det inte är så enkelt ibland.

”Inte förvånad”

Folkpartiet är parti nummer två på skuldlistan med 24 riksdagskandidater skyldiga 2,4 miljoner kronor. Övriga partier har mellan nio och 16 kandidater registrerade hos kronofogden – med totala skulder på en halv till tre miljoner kronor.

Inte heller Mats Einarsson, vänsterpartiets verkställande utskott, ser skulderna som ett stort problem.

– Den enda förklaring som man omedelbart är väl att våra kandidater har lägre genomsnittslön och inkomst, och det är vanligare bland låginkomsttagare med skulder av olika slag. Jag är inte så förvånad över de här siffrorna, säger han.

Patrik Andersson