Alla följer Bush

NYHETER

Europa gör som George W Bush.

I terrordådens fotspår följer hårdare tag.

Tuffa lagar ger en känsla av trygghet men ett begränsat skydd mot terrorn.

Foto: Klicka på bilden för större format.

Allt som har med islam att göra är numera suspekt. Europas regeringar är livrädda för att det i storstädernas förorter gömmer sig drösvis med självmordsbombare redo att slå till.

En mycket rimlig rädsla.

Men en rädsla som drar med sig risken för islamofobi.

Stämningarna finns även i Sverige. I en färsk opinionsmätning säger fyra av tio svenskar att de är misstänksamma mot personer med muslimsk tro. Sex av tio svenskar tycker att värderingar inom islam inte är förenliga med värderingar i det svenska samhället.

Efter terrordåden i London står Europas regeringar under hård press att visa att de gör något för att skydda sina befolkningar.

Då är hårda tag både populära och lätta att ta till.

George W Bush fick igenom den så kallade patriot act med rekordfart efter den 11 september. Då var det många regeringar i Europa som kritiserade de vittgående befogenheter polisen fick att göra intrång och spärra in folk utan rättegång.

Efter tunnelbanebomberna i London vidtar samma regeringar liknande lagskärpningar. De är riktade mot islamisk terrorism. Men beroende på hur lagarna tolkas är det inget som hindrar att de används mot andra grupper.

Kritiker hävdar att Cherie Blair, premiärminister Tony Blairs hustru, hade kunnat åtalas under de nya lagarna för ett tre år gammalt uttalande där hon uttryckte förståelse för en palestinsk självmordsbombare.

Den centrala frågan är: hur bli kvitt terrorn utan att samtidigt skada det öppna samhället.

Avvägningen måste göras. Den är enormt svår.

Normalt skulle det krävas månader av diskussioner och utredningar för att anta de nya lagarna som ger polisen kraftigt ökade befogenheter.

I terrorskräckens upphaussade stämning sker det med expressfart.

Hårdast är tagen i England just nu. Blair hotar att bryta mot Europarådets konvention om mänskliga rättigheter om så krävs, i kampen mot terrorn.

–?Många stora länder i Europa har snart lagar som är minst lika tuffa som Bushs patriot act, säger Hugo Brady vid Center for European Reform i London.

De hårda tagen invaggar oss i en falsk säkerhet. Jag tror inte de hjälper oss mot sovande terrorceller som i åratal döljer sina intentioner för att sedan spränga sig själva i luften. Sånt går aldrig att skydda sig emot.

Men i dagens läge verkar en majoritet av Europas befolkningar vara beredda att betala ett pris i minskad rättssäkerhet för ett visst ökat skydd.

Wolfgang Hansson