Nyheter

”Döm dem som våldtog mig till döden”

NYHETER

Pakistanska Mukhtar, 36, utsattes för gängvåldtäkt av sex män

Den pakistanska kvinnan blev gängvåldtagen av sex män som straff för något hennes lillebror gjort.

På måndagen krävde hon dödsstraff för männen i Pakistans högsta domstol.

Jag hoppas att de som våldtog mig ska få sitt straff, säger Mukhtar Mai, 36. Gud förbjude att jag förlorar, då är det ett nederlag för alla som tror på rättvisa.

Jag hoppas att de som våldtog mig ska få sitt straff, säger Mukhtar Mai, 36. Gud förbjude att jag förlorar, då är det ett nederlag för alla som tror på rättvisa.

Foto: AP

2002 stod Mukhtars 12-årige lillebror Shakoor inför rätta hos byrådet i deras by Meerwala i Pakistan. Enligt anklagelserna hade han haft ett förhållande med en kvinna, med högre status än han själv, från en rivaliserande familj.

För att återupprätta kvinnans heder skulle Shakoors syster Mukhtar behöva gifta sig med en man från den rivaliserande familjen. Hon vägrade. Straffet lät inte vänta på sig. Hon släpades ut och våldtogs i en jordkällare av sex män.

Familjen ville inte polisanmäla

Trots att Mukhtar gick runt bland grannarna och bönföll dem att vittna om vad som hänt, fick hon inget stöd. Hennes egna föräldrar ville inte ens göra en polisanmälan eftersom våldtäkten då skulle dra skam över familjen.

– Jag hade bara tre val. Antingen begå självmord genom att hoppa ner i en brunn. Eller att gråta i resten av mitt liv som alla offer i liknade erfarenheter. Eller så kunde jag utmana de stränga attityderna från samhället, säger hon till tidningen The Monitor.

I augusti 2002 dömdes de sex männen till döden som är det strängaste straffet för våldtäkt i Pakistan. En läkarundersökning och undersökning av Mukhtars kläder visade att hon blivit våldtagen då två spermafläckar fanns på tyget.

Männen släpptes och greps igen

Glädjen över att hennes våldtäktsmän fått sitt straff blev dock inte långvarig. Männen överklagade domen och alla sex släpptes i början av mars i år. Mukhtar skriver då ett brev till president Muusharraf där hon säger att hon fruktar för sitt liv. Tre dagar senare grips männen åter igen och har varit häktade sedan dess.

Efter påtryckningar från internationell press och människorättsorganisationer valde till slut Pakistans högsta domstol att ta upp hennes ärende.

- Jag har stora förhoppningar. Jag hoppas att den tidigare domen ska stå fast och att de som våldtog mig ska få sitt straff. Gud förbjude att jag förlorar, då är det ett nederlag för alla som tror på rättvisa, säger hon.

Åtalade är de sex våldtäktsmännen och de sex män som fungerade som by-råd i Mukhtars by. Förhandlingarna i högsta domstolen kommer att fortsätta på tisdagen.

Therese Holmberg

ANNONS EXTERN LÄNK

Just nu 150 kr rabatt på köp över 1000 kr med värdekod! Hårvård, hudvård och skönhetsprodukter – se utbudet här på Lyko

Lyko

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter