Nyheter

Krigsförbrytare ger upp för 37 miljoner

NYHETER

Tioåriga jakten på bosnienserbiske generalen Ratko Mladic närmar sig slutet

Ratko Mladic till vänster var bosnienserbisk överbefälhavare och Radovan Karadzic var president.
Ratko Mladic till vänster var bosnienserbisk överbefälhavare och Radovan Karadzic var president.

Den tio år långa jakten på Europas mest eftersökte krigsförbrytare kan vara slut inom kort.

För fem miljoner dollar lovar Ratko Mladic att ge upp.

Tillsammans med Radovan Karadzic symboliserar general Ratko Mladic den etniska rensningen av muslimer och kroater i Bosnien under kriget på Balkan.

Mladic lever som en fri man i Serbien. Detta trots att han åtalats för massakern i Srebrenica 1995, då 7500 muslimska män och pojkar mördades av soldater i hans styrkor.

Serbien har förlorat biståndspengar

Tribunalen i Haag har upprepade gånger krävt att Mladic ska gripas och överlämnas men trots detta har han setts på både konserter och idrottsevenemang i Belgrad, skriver brittiska The Times.

Uppgifter gör gällande att de serbiska myndigheterna hela tiden vetat om var Mladic gömmer sig, något de förnekar. Serbien har siktet inställt på EU, men ett medlemskap kan inte komma ifråga så länge Mladic kan röra sig fritt i landet. Redan har Serbien förlorat hundratals miljoner kronor i bistånd på grund av Mladic.

General Mladic uppges ha insett att hans dagar i frihet är räknade och han har därför satt ett pris på sitt eget huvud. För 5 miljoner dollar, motsvarande 37.5 miljoner kronor, lovar han att ge upp frivilligt och överlämna sig själv till Haag. Detta ska ske innan tioårsdagen för massakern i Srebrenica som inträffar nästa månad, uppger The Times.

Pengarna ska gå till familjen

Enligt The Times vill Mladic ha pengarna till förmån för sin familj och sina livvakter och det är inte första gången som en krigsförbrytare skulle få betalt för att överlämna sig till Haag. Bland annat fick general Nebojsa Pavkovic som var chef över jugoslaviska trupper i Kosovo pengar för att ge upp, men då inte så stora summor som 5 miljoner dollar.

– Vi har sett stora skillnader i serbernas inställning. Det verkar som de är redo att utlämna Ratko Mladic, säger Carla Del Ponte, chefsåklagare i Haag.

Om Mladic väl kommer till rättegången skulle han kunna hjälpa till sprida ljus över de mysterier som omger massakern i Srebrenica. Dock tror myndigheterna att risken är stor att han tar sitt eget liv, i stället för att låta sig gripas. Enligt uppgifter till The Times ska han vara mycket deprimerad efter att hans dotter Ana begick självmord i Belgrad 1994.

Fakta: Ratko Mladic:

Therese Holmberg

ANNONS EXTERN LÄNK

REA hos Åhléns – upp till 50 % rabatt på massor av varor!

Åhlens

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter