Nyheter

MÖRDARNAS SLUTSTATION

NYHETER

Krigsförbrytartribunalen i Haag är effektiv i det tysta

Utskälld och ifrågasatt när den drog igång.

I dag vågar jag påstå att krigsförbrytardomstolen i Haag är en okänd framgångssaga.

Bara tio av 162 åtalade är fortfarande fria. Och bara en skamfläck återstår.

Efter att domstolen visat avrättningsvideon från Srebrenica förra veckan är chansen stor att även de sista tio snart sitter i tribunalens häkte.

Haagtribunalen bevisar att det går att skipa någon form rättvisa efter ett folkmord, att förövarna inte kan känna sig säkra.

Domstolens arbete är en tålmodig process som nästan helt pågår i det tysta. Uppmärksamheten handlar mest om pinsamheter som när målet mot superskurken Slobodan Milosevic ständigt drar ut på tiden.

Detta faktum skymmer att domstolen i själva verket varit förvånansvärt effektiv.

Av totalt 162 åtalade har alla utom tio till slut landat i Haag. 37 av de åtalade har fått sina slutgiltiga domar.

Trögt i starten

Vid starten för tolv år sedan skrattade många åt domstolen. Skeptikerna pekade på att de åtalade skyddades både av sina egna regeringar och folkopinionen.

Domstolen kom till mest som en eftergift till offren. Ett sätt för världen att döva sitt samvete för att dödandet fått fortsätta så länge. Få trodde att rättvisa var möjlig i praktiken.

I början gick det trögt. Det tog tre år innan den första rättegången startade. Nästan fem år innan den första domen föll.

Men någonstans på vägen gick proppen ur tunnan. Kritikerna slutade skratta.

Jag ser fyra huvudorsaker till förändringen.

Åtalade reste frivilligt till Haag hellre än att gömma sig resten av livet. Biljana Plavsic, som nu avtjänar sitt elvaåriga straff på Hinseberg i Sverige, var en av dem.

Gripandet av Slobodan Milosevic var avgörande. När högsta hönset förts till Haag förstod många andra att det i längden var lönlöst att hålla sig undan. Trots cirkusstämpeln är en sak glasklar. Milosevic kommer att få sin dom till slut.

Serbiska regeringens totala omsvängning. Från att ha vägrat samarbeta till att tvinga höga f öre detta generaler och polischefer att sätta sig på planet till Haag. Hela 20 man sedan den 1 januari. Serbiska regeringen har begripit att EU-medlemskap är en omöjlighet om de fortsätter skydda krigsförbrytare.

Haagtribunalens chef Carla del Ponte har i flera år med envisa krav ökat pressen på Serbien och förmått statschefer i väst att dra åt tumskruvarna.

Enda återstående skamfläcken är att tre av de värsta förövarna fortfarande går fria.

Rykten om utlämning

Radovan Karadzic, bosnienserbernas expresident tros gömma sig i Bosnien. Före detta överbefälhavaren Ratko Mladic har setts i Serbien. Kroatiske generalen Ante Gotovina gömmer sig troligen i hemlandet. Alla åtalade för folkmord. Nu kommer rykten om att Mladics gömställe är känt. Att han är på väg att lämnas ut. Först när dessa tre fått provligga cellen i Haag är domstolens arbete en succé i ordets verkliga mening.

Krigen på Balkan

Massgrav i Srebrenica.

Tre förbrytare går fria

Wolfgang Hansson

ANNONS EXTERN LÄNK

Munskydd, solskydd och skönhet - handla allt inför sommaren hos MEDS här.

MEDS

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter