Gatustrider i sydrysk stad

NYHETER

Runt 100 döda efter rebellattack

Foto: En rysk säkerhetsstyrka stormar en butik i Naltjik på fredagmorgonen. Två beväpnade män höll kvinnor gisslan i affären sedan torsdagen så oroligheterna bröt ut i den sydryska staden.

Strider pågår fortfarande mellan tjetjenska rebeller och polis i sydryska Naltjik.

Runt 100 personer uppges ha dödats sedan den tungt beväpnade rebellstyrkan i torsdags gått till stor attack mot flera myndighetsbyggnader.

Foto: Våldsamma strider rapporteras från den sydryska staden Naltjik. Tjetjenska separatister gick till attack.

En myndighetstalesman i delrepubliken Kabardinien-Balkarien uppgav för Interfax att 61 gerillamän och 24 poliser och soldater dödats. 27 gerillamän har gripits och 58 poliser och soldater har skadats. Omkring 150 gerillamän deltog i attacken, enligt talesmannen.

Mellan 14 och 24 civila har dessutom dödats, sade delrepublikens regeringschef Gennadij Gubin till nyhetsbyrån.

I butiken Suvenir i centrala Naltjik hölls två kvinnliga försäljare som gisslan under natten av tre rebeller. På fredagsmorgonen hävdade Rysslands biträdande riksåklagare Vladimir Kolesnikov att rebellerna ”eliminerats” och gisslan befriats.

En av kvinnorna hade dessförinnan lyckats kontakt anhöriga via mobiltelefon, sade hennes faster till TT:s korrespondent Joanna Kurosz.

”Jag sköt två”

Skott från automatgevär och granatkastare hördes fortfarande på fredagsmorgonen i staden och affärerna öppnade inte som normalt.

När striderna utbröt i torsdags stängdes centrala Naltjik igen och skolor evakuerades.

– Jag sköt två personer. Det var första gången i mitt liv. Det var hemskt, men det fanns ju barn i skolan, så vad kunde jag göra? berättade en polis, som stod som vakt vid en vägspärr på Novgorod-gatan, för TT.

Kände igen granne

Runt hörnet några tiotal meter bakom polisen låg en död man helt klädd i svart förutom ett par svartvita gymnastikskor. Det var en av angriparna som av ryska myndigheter kallas för wahhabiter efter namnet på en strikt form av islam.

De flesta av angriparna var unga män, berättade poliserna på Novgorod-gatan. Många av dem kom från Kabardinien-Balkarien.

– Jag såg till och med en granne till mig bland dem, sade en av poliserna.

Angriparna var välbeväpnade med kulsprutor och granatkastare. Enligt en poliskälla hade de utrustning som blockerade polisens radiotrafik. Polisen svarade med att stänga av mobilnätet.

– De hade bättre utrustning än vi, sade flera poliser som TT pratade med.

Blodigast i år

På polisstation nummer tre hade flera poliser hållits som gisslan. Fem av dem befriades samtidigt som åtta rebeller sköts ihjäl när de försökte ta sig därifrån.

Rebellerna försökte köra iväg i en minibuss, men kolliderade med ett träd, sade en polisföreträdare till Interfax.

Anfallet mot Naltjik var det blodigaste och mest omfattande sedan gisslandramat i Beslan i september i fjol. Enligt den tjetjenska separatisthemsidan Kavkazcenter tillhör angriparna motståndsrörelsen i det krigshärjade Tjetjenien ett tiotal mil öster om Naltjik.

En talesman för det regionala hälsovårdsdepartementet uppgav för Interfax att 97 skadade på fredagen fortfarande vårdades på sjukhus efter attacken.

Tidigare artikel:

TT