Planera innan du planterar

NYHETER

Så får du gården att blomstra

När hösten närmar sig med stormsteg är det dags att börja tänka på våren.

Hem & Trädgård har tagit hjälp av trädgårds­arkitekten Jeremy Bush för att få fart på trädgården.

Rosor, prydnadsgräs, buskar, stenplattor eller grus? Funderingarna är många när trädgården ska anläggas. Och helst ska det ju gå fort också.

–Om det ska gå fort får man köpa stora växter och blommor. Men då blir det också dyrare. Man betalar för växttid, säger Jeremy.

En variant är att köpa ett litet växthus och förkultivera. Det drar både ner kostnaden och växttiden utomhus.

–Det största misstaget de flesta gör är att åka och köpa en massa blommor som sen inte alls passar ihop.

Använd hösten

Passa på att använda hösten till att planera och tänka igenom hur du vill att din trädgård ska se ut. Om du flyttar in i ett gammalt hus under hösten/vintern och inte vet hur trädgården ser ut, kan det vara bra att vänta en säsong för att se vad som gömmer sig under snön.

–Det är alltid bäst att plantera buskar, träd, syrénhäckar och lökar på hösten, säger Jeremy.

Tänk även på om du ska lägga en grusgång eller om du vill ha stenplattor. Grus, trädäck och betongplattor är relativt billigt medan skiffer, gatsten, granit och kalksten är de dyrare varianterna.

–Om du ska lägga dyra stenplattor kan jag rekommendera att du tar hjälp av en stensättare.

Skaffa hjälp

Det är mycket man kan göra själv i en trädgård om tid och intresse finns. Men som regel kan man säga att det är bra att ta hjälp med grejer där materialet är dyrt för att inte riskera att det blir fel, om man nu ändå lägger ner en hel del pengar.

Vill du ha spotlights i gräsmattan eller på altanen är det bra att dra kablar innan du bygger eller sår gräset. Det är självklart billigare att så gräs själv än att köpa en färdig gräsmatta att bara rulla ut. Så gräset på våren och försommaren och gå inte på det. Vårda det för att behålla en jämn och fin gräsmatta.

Ska du plantera en häck är det klokt att välja en som är vintergrön. Det blir extra fint när snön lägger sig och det behåller livet i trädgården.

Shirin Rågby Djavidi ([email protected])

ARTIKELN HANDLAR OM

Trädgård