Den svenska hjälpen på väg

NYHETER

BJÖRRÖD

Vintertält, 20-mannatält, filtar och kaminer.

I dag går den första hjälpsändningen från Landvetter utanför Göteborg till Pakistan.

-Nu fyller vi planet, en rysk Iljusjin, säger Lennart Hällfors på Räddningsverket.

Foto: varma tält Vintern kommer snart till Pakistan. Lina Eiserman Ålund, 54, från Lions ska se till att vadderade vintertält kommer på plats.

I morse skulle hon låst upp för eleverna i Lundenskolan i Landvetter. I stället är hon väg till jordbävningens offer i Pakistan.

Skänker 75 tält

Lina Eiserman Ålund, 54, följer med till Pakistan för att se till att 75 vintertält skänkta av Lions kommer på plats. Till vardags arbetar hon som fritidspedagog, elevassistent och flöjtlärare.

-Det är bara att åka även om det är litet skrämmande. Jag har fått ett uppdrag, säger hon.

Kaminer följer med

Tältdukarna, tre gånger fyra meter, är packade i stora, fyrkantiga tygsäckar. Tältstängerna ligger separat. En hammare följer med till varje tält - för att underlätta resningen. En liten kamin, för värme och matlagning, hör också till.

Sent i går kväll blev det klart att Räddningsverket hade fått tag på en rysk lastjätte, en Iljusjin 66. Den klarar en last på 40 ton.

-Det är ungefär 2,5 gånger mer än ett Herculesplan, säger Lennart Hällfors.

Därför fanns det plats för 240 stycken militära 20-mannatält också - plus två kontorstält. Hela lasten väger närmare 37 ton totalt.

Lina Eiserman Ålund från Lions reser inte ensam. Två personer från Räddningsverket ansluter men vilka det blir var inte klart igår kväll.

Läs mer:

Tidigare:

Kerstin Danielson