De betyder mest för svenska folket

NYHETER

Aftonbladets läsare har gjort det enkelt för Leif Pagrotsky.

Här är Sveriges största nu levande hjältar.

Nu gäller det bara att rösta fram de två vinnarna.

Ärevördiga tidningen Time Magazine har inför sin utgåva ”European Heroes 2005” bett kulturminister Leif Pagrotsky (s) komma med förslag på svenska nu levande hjältar.

Pagrotsky kliade sig i huvudet och bad sedan Aftonbladets läsare om hjälp med nomineringarna:

”En strålande idé”

– Det är en strålande idé. Jag tar med största tacksamhet emot alla förslag, sa han till vår reporter Ebba von Essen.

Nu har läsarna skickat in sina förslag. Många ville ge storheter som Astrid Lindgren och Carl von Linné hjältestatusen. Men de lever ju inte. Andra föreslog nära och kära som betytt mycket i det lilla. Men dessa fem kvinnor och fem män är de som fått flest nomineringar. Allt från uppfinnare till företagsledare och idrottare. Gemensamt är deras stora betydelse för hur vi ser på oss själva och vårt land.

”Trodde jag var bortglömd”

–Oj, vad roligt att jag blivit nominerad. Jag trodde att alla glömt bort mig nu, säger Sarah Wägnert, undersköterskan som avslöjade vanvård av gamlingarna på äldreboendet Polhemsgården i Solna.

Hur blir man en hjälte?

–Jag vet inte, jag är nog ingen riktig hjältinna. Jag gjorde ju bara det självklara, det som alla skulle ha gjort i det läget, säger hon i dag.

Vad gör du i dag?

–Jag har precis börjat jobba igen efter min andra föräldraledighet. Jag är fortfarande undersköterska.

Nu vill vi att läsarna utser ”Sveriges största nu levande hjälte” genom att rösta på de de tio finalisterna. Gå in på aftonbladet.se och lämna din röst.

Olle Castelius