Trio prisas för grön kemi

NYHETER

Årets Nobelpris delas mellan en fransman och två amerikanare

Årets Nobelpris i kemi delas mellan tre forskare - två amerikaner och en fransman.

Fransmannen Yves Chauvin var dock långt ifrån lycklig över utmärkelsen.

-Jag är generad, inte glad, sa han till en grupp journalister.

Yves Chauvin delar Nobelpriset i kemi med Robert H. Grubbs och Richard R. Schrock. De får priset för utveckling av metates-metoden inom organisk syntes.

  De har har utvecklat metatesen till en av de mest användbara reaktionerna inom den organiska kemin.

Metates-metoden används dagligen i kemiindustrin, framför allt i utvecklingen av läkemedel och avancerade plastmaterial. Tack var pristagarnas forskning har man fått fram syntesmetoder som är effektivare, enklare att använda och mer miljövänliga. Det innebär ett stort steg framåt för den så kallade gröna kemin, som just innebär minskade utsläpp genom en smartare produktion.

"Jag hade ett lugnt liv"

Robert Grubbs är 63 år och verksam vid California Institute of Technology i Pasadena, USA.

Richard Schrock är den yngste av pristagarna med sina 60 år och verksam vid Massachusetts Institute of Technology i Cambridge, USA.

Yves Chauvin är 74 år och verksam vid Institut Francais du Pétrole i Rueil-Malmaison i Frankrike.

Och han är nu orolig för vad Nobelpriset kommer att innebära för honom, skriver AP.

– Jag hade ett lugnt liv. Nu ser jag att så inte längre är fallet, sa han när journalister flockades utanför hans lägenhet i Tours.

Får dela på tio miljoner

Metates betyder ”byta plats” på samma sätt som när man byter partner under en dans.

Den äldste av pristagarna,Yves Chauvin, kunde 1971 förklara i detalj hur metates-reaktioner fungerar och vilka metallföreningar som katalyserar reaktionerna.

Nästa steg blev att försöka utveckla själva katalysatorerna. Richard Schrock blev 1990 först med att framställa en metallförening som fungear som effektiv katalysator för metates. Några år senare utvecklade Robert Grubbs en ännu bättre katalysator som är stabil i luft och därför fått stor praktisk betydelse. Hans katalysatorer har nu blivit den standard som alla nya katalysatorer jämförs med och som används i vanliga laboratorier.

Forskningsrönen har fått bred tillämpning bland annat i växtbekämpningsmedel, tillsatsämnen för plaster och bränslen och i utvecklandet av nya läkemedel.

De tre pristagarna får dela lika på tio miljoner kronor.

TT , aftonbladet.se