Persson satsar på gamlingar

Publicerad:
Uppdaterad:

MALMÖ

Strategin är solklar.

Det är gamlingarna som ska ro hem valsegern åt socialdemokraterna.

I dag avslutas den socialdemokratiska partikongressen. Redan första dagen avslöjade Göran Persson att han tänker storsatsa på de äldre om han får sitta kvar i Rosenbad.

Tio miljarder mer på tio år ska det bli för att ta hand om landets åldringar.

Dagen därpå fyllde vårdminister Ylva Johansson på med detaljerna. Bland annat ska lagen ändras så att kommunerna ska kunna erbjuda pensionärer subventionerade tjänster, exempelvis städning.

Kongressens tredje dag fortsatte Göran Persson med att konstatera att ålderdomen är en fin, men ensam, period i livet. Ingen ska behöva dö ensam, sade statsministern.

Det finns ingen anledning att misstro socialdemokraternas vilja att göra livet lite lättare för de gamla. Men åldringsintresset innehåller också ett stort mått av valtaktik.

Enligt Statistiska centralbyråns stora väljarundersökningar har socialdemokraterna tappat stort i den stora väljargrupp, drygt två miljoner, som fyllt 60 år.

Mellan november 2002, efter förra riksdagsvalet, och undersökningen i våras har socialdemokraterna tappat över 12 procent i åldersgruppen 60 till och med 64 år. I gruppen mellan 70 och 74 år är raset ännu större, drygt 13 procent. I hela valmanskåren har socialdemokraterna också minskat. Men tappet är inte ens hälften så stort.

Pensionärernas röster är alltså hårdvaluta. De kan avgöra valutgången, Reinfeldt eller Persson i Rosenbad.

Göran Persson har under hösten besökt flera äldreboenden. Fler kommer.

Matchen om regeringsmakten nästa höst blir den hårdaste på tio år. I mätningarna leder den borgerliga alliansen.

Men utöver storsatsningen på de äldre skulle det förvåna om kongressen gett partistrategerna glädjefnatt. Snarare tvärtom.

4 Socialdemokraterna blir alltmer en enmansshow. Göran Persson sade i ett av sina tal att valet inte vinns av en person. Men han har inte agerat i samma riktning.

Det mest minnesvärda på kongressen var snarare partiledarens förakt för de 350 ombuden.

Han föregrep beslutet om fler pappamånader i föräldraförsäkringen genom att flera timmar i förväg säga att det inte kommer att

genomföras före 2010.

Och han sparade nyheten om sin oljekommission till journalisterna. Ombuden fick inget veta.

4 Perssons gäng tar ett fastare grepp. Tre av fyra nya ledamöter i partiets innersta cirkel, verkställande utskottet, sitter i regeringen; Baylan, Nuder och Östros.

Den fjärde, IF Metalls blivande ordförande Stefan Löfvén, kom in på ett LO-mandat.

4 Mest poppis - inte Perssons grabbar. De som fick de varmaste applåderna på kongressen var däremot inte Perssons grabbgäng.

Bland dem som uppskattades mest var LO:s Wanja Lundby-Wedin, s-kvinnornas Nalin Pekgul, SSU:s Anna Sjödin och EU-parlamentarikern Åsa Westlund.

Enligt den senaste väljarbarometern skiljer åtta procentenheter mellan blocken. S-kongressen kan ha ändrat styrkeförhållandet - men bara om pensionärerna fladdrade med öronen.

Lena Mellin

Publicerad: