De frias från mord på Bobby

NYHETER

Mamman och styvpappan döms till tio års fängelse

Bobbys mamma och styvpappa frias från mord på Bobby, 10.

Däremot fälls båda för att ha vållat pojkens död.

Straffet: Tio års fängelse.

– Min klient är mycket besviken över att tingsrätten trodde på mammans berättelse, säger styvpappans försvarare Per Oehme.

Han kommer att överklaga domen.

Foto: Bobby blev bara tio år.

Tingsrätten anser att Bobbys mamma och styvpappa är lika skyldiga till Bobbys död. Att mamman skulle varit styrd av Bobbys styvpappa har tingsrätten inte funnit troligt.

De fälls på sex punkter: Grovt vållande till annans död, grovt falskt alarm, grov misshandel, olaga frihetsberövande, grovt olaga tvång och brott mot griftefriden. Mamman döms dock bara till medhjälp under punkten grovt falskt alarm.

Tingsrätten skriver i domen att "det är svårt att föreställa sig övergrepp mot barn mer hänsynslösa än de här".

Dock menar tingsrätten att även om mamman och styvpappan var likgiltiga inför Bobbys allmänna välbefinnande genom att utsätta honom för grymma övergrepp, kan det inte fastslås att de också var likgiltiga för om han levde eller dog. Åtalspunkten mord ogillas därför.

Styvpappan överklagar

Bara en timme efter tingsrättens besked beslutade styvpappan att överklaga domen.

– Han är mycket besviken över att tingsrätten trodde på mammans berättelse och inte tog hänsyn till hans version av händelseförloppet, säger styvpappans försvarare Per Oehme, till Aftonbladet.

– Min första reflektion är att tingsrätten helt gått på mammans uppgifter som saknar kringbevisning. det är hennes ord mot hans. Det är min klient mycket missnöjd med.

– Glädjande är ändå att det inte blev rubricerat som mord utan att tingsrätten enligt min mening gått på vår linje att Bobby dog av en olyckshändelse.

Om även Bobbys mamma kommer att överklaga är ännu inte klart. Göta hovrätt tar troligen upp fallet i början av augusti.

Läs också:

Anna Lindström, Ebba von Essen, Johanna Melén