Kolla, kungen – Stenis regerar

NYHETER

Slalomstjärnan är svenskast i Sverige – när folket får välja

Ingemar Stenmark är Sveriges svenskaste svensk.

Det tycker läsarna på aftonbladet.se.

– Kungen beundrar Stenmark. Han kommer att bli glad över att komma tvåa efter honom, säger Nina Eldh, hovets informationschef.

När svenska folket röstade fram Sveriges svenskaste svensk gjorde Ingemar Stenmark, 50, som han brukade göra i slalombacken. Han utklassade allt och alla.

Grannen i Vaxholm utanför Stockholm, NHL-legendaren Börje Salming, är inte det minsta förvånad. Stenmark är nummer ett – för alltid.

”Är vettigt”

– Ingemar är en kung för sig. Inom skidsporten kommer ingen att komma upp i hans kapacitet så länge jag lever. Det är vettigt att han kommer före kung Carl Gustaf, säger Salming.

Sjötomten i Vaxholm är tyvärr bara Ingemar Stenmarks sommarhus. Än så länge. Sveriges svenskaste svensk bor i Monaco, men enligt initierade källor kan det vara på väg att ändras.

”Sverige är finast”

– Han flyttar nog hem snart. Hjärtat drar en tillbaka hit. Sverige är det finaste landet i världen, säger Börje Salming.

En av de få som någonsin lyckats besegra Stenmark är tv-kommentatorn och slalomåkaren Stig Strand. Men det var över 40 år sedan när de växte upp ihop på Slalomvägen i Tärnaby.

– Redan när han var 3–4 år gammal tävlade vi i allt som fanns – stavhopp, spjut, diskus, säger Stig Strand.

– I ett halvt liv umgicks vi nästan varje dag och han sa aldrig något ont om någon. Han är en genomhygglig människa. Ingemar är värd titeln ”Sveriges svenskaste svensk”.

Sveriges svenskaste – listan

Jill Sjölund