Testa udda menyval

1 av 2 | Foto: Aftonbladets krogredaktör Sofia Larsson laddar på Esperanto. Foto: Gustav Mårtensson.
NYHETER

Kalv och lakrits. I samma maträtt.

Jodå, det går. I Stockholm.

Modern gourmetmat blir mer och mer innovativ – det märks även på Stockholms restauranger. Här kan du hitta udda råvaror som alger, blåtång och blommor i maten. Mistral och Fredsgatan 12 är två av krogarna som jobbar med experimentell mat.

Del i identitetsprojekt

På F12 har man till och med delat upp menyn i en traditionell och en innovativ. Väljer man från den senare kan man till exempel hitta lakrits – i en rätt med kalv och tonfisk.

– Man vill testa ovanliga saker för att kunna berätta om det efteråt, säger Anna Burstedt, etnolog verksam på Gastronomiprogrammet vid Kristianstads högskola.

Enligt Anna Burstedt är man mer mottaglig för något som låter oätligt om man sitter vid ett bord med stärkta linnedukar. Och det är viktigt att restaurangen har gott renommé. Som hyllade och prisbelönta Esperanto.

– Det är en större utmaning att göra ågot som låter äckligt till något som smakar fantastiskt, säger Daniel Höglander, köksmästare.

Mobbades för vitlök

Men dagens kuriositeter kan bli framtidens stapelvaror. Kräftor ansågs oätliga för 150 år sedan av gemene man, men avnjöts i högre ståndsmiljöer.

Sayan Isaksson, Esperantos andre köksmästare, ger ett mer nutida exempel.

– Jag kommer ihåg på 80-talet, då blev man nästan mobbad när man ätit vitlök. Man vet aldrig vad som är här för att stanna och vad som dör.

Innovativt mitt i stan

Annorlunda smakprovning

Sofia Larsson om den udda matupplevelsen

Foto: Bläckfiskterrin. Foto: Gustav Mårtensson.

Sofia Larsson, Aftonbladet