Ungdomarnas val ännu en varning till etablerade partier

NYHETER

Aftonbladets Lena Mellin om Ungt val

(AFTONBLADET)

Resultatet i Ungt val 2006 är en smocka åt det politiska etablissemanget.

Bara sex av tio lägger sin röst på något av de partier som sitter i riksdagen.

120 000 ungdomar mellan 15 och 21 år har avgett korrekta röster i Ungt val 2006. Av dem röstade 21 procent blankt. 59 procent valde något av de sju partier som i dag finns representerade i riksdagen.

Bara det är en allvarlig tankeställare för de etablerade partierna. Deras erbjudande är inte tillräckligt bra för många ungdomar.

Har putsat på fasaden

Att nära 12 procent av dem som valde parti röstade på sverigedemokraterna är ytterligare en högljudd varning till det politiska etablissemanget.

Visserligen har sverigedemokraterna putsat sin fasad och tagit bort det allra mest utmanande. För att slippa nazister och fascister är de dessutom noggrannare än många andra partier innan de accepterar nya medlemmar.

Storsatsar i små val

Men grunden för partiet är och förblir främlingsfientlighet och motstånd mot invandrare. Det är därför man söker sig till sverigedemokraterna. Inte för mindre barngrupper på dagis, en trygg och meningsfull ålderdom eller andre vice partiordföranden Anna Hagwalls utläggningar om ”kvinnors sanna roll”.

Sverigedemokraterna storsatsar alltid i små val som kyrkovalet och Ungt val. Där är det lättare att nå framgång än i de stora riksomfattande valen, de etablerade partiernas främsta scen.

Men även framgångar i små val ger välkomna pr-poäng åt wannabes som sverigedemokraterna. Att partiet lagt in en högre växel för att skaffa sig en affischplats också i Ungt val 2006 är därför ganska troligt.

Debatt kan explodera

Men även med det i bakhuvudet är stödet för det främlingsfientliga och starkt konservativa sverigedemokraterna stort. För fyra år sedan var partiets resultatet i Ungt val 3,8 procent.

Det beror sannolikt på att det politiska etablissemanget inte törs ta upp de problem som människor upplever av segregationen och invandringen. I stället förs diskussionen under ytan – eller hos sverigedemokraterna och deras likasinnade.

Räddhågsenheten är lätt att förstå. En debatt om det multietniska och mångkulturella samhällets problem riskerar att explodera. Men att sopa diskussionen under mattan är inte heller en framgångsväg.

Två procent av väljarna i Ungt val tycker att sverigedemokraterna är för mesiga. De valde i stället deras råbarkade kusiner, nationaldemokraterna, ”den fosterländska folkrörelsen”.

Granskning av sd

I Norge och Danmark sitter redan främlingsfientliga, konservativa partier i parlamenten. Står Sverige på tur?

Mot bakgrund av resultatet i Ungt val 2006 startar Aftonbladet i morgon en granskning av sverigedemokraterna. Läs den tankeväckande artikelserien.

Läs mer

Lena Mellin