Flygstopp och förseningar efter datorhaveri

NYHETER

All flygtrafik i Sverige norr om Jönköping stoppades några timmar på torsdagen sedan en dator fallerat. Följden blev många och långa förseningar och inställda flyg.

Klockan 10.15 slogs en dator ut i Stockholms flygkontroll på Arlanda flygplats, troligen på grund av ett programvarufel. Men ett hårdvarufel är inte uteslutet.

Datateknikerna kastade sig direkt över att analysera fram orsaken.

Det komplexa flygledningssystemet togs i bruk i mars förra året, berättar Kimmy Bech, chef för flygledningen i Stockholm, för TT:

– Ett fel av den här digniteten har vi aldrig haft.

Enligt Kimmy Bech var säkerheten aldrig i något skede i fara. Reservsystemet fungerade perfekt efter en sekund. De plan som var i luften i mellersta och norra Sverige kunde lämna luftrummet, medan alla starter stoppades. Inkommande plan fick landa på alternativa flygplatser, till exempel Oslo och Göteborg (som tillhör Malmö kontrollcentral). Flygtrafiken i södra Sverige berördes inte.

Tillståndet från Luftfartsstyrelsen medger inte att all flygtrafik upprätthålls med reservsystemet, vilket annars vore fullt möjligt.

Luftfartsstyrelsen, som är tillstånds- och tillsynsmyndighet, kommer att utreda händelsen, eventuellt också Statens haverikommission.

Hundratals flyg

På eftermiddagen kom det primära flygledningssystemet på Stockholm kontrollcentral i gång igen efter en omstart. Efter att ha testat stabiliteten kunde man så småningom få upp systemet i full kapacitet.

Datorfelet orsakade en mängd förseningar, såväl på svenska flygplatser som utomlands där plan väntade på att få flyga till Sverige.

Niclas Härenstam, informationschef vid Luftfartsverket på Arlanda, uppskattade framåt kvällen att hundratals flygningar påverkats och att ett 50-tal till och från flygplatsen måste ställas in.

Förseningarna varierade mycket och en del flygplatser klarade sig närapå obemärkt. På andra håll sinkades flygen en timme eller mer. Passagerarna uppmanades att kontakta sina flygbolag.

SAS hade inget annat val än att ställa in 36 flyg till och från Arlanda.

– Vi har fortfarande förseningar och hoppas komma i kapp senare i kväll, sade Ulrika Fager på SAS:s pressavdelning till TT vid 18-tiden.

Lars Pedersen/TT