Har obotlig cancer – nu ska de få drömbröllopet

Av: Malin Wigen

Publicerad:

Jasmin Bergman och Lukas Örtblad är förlovade och ska gifta sig. Men de vet att de inte kommer att få bli gamla tillsammans – för Lukas har obotlig cancer. Nu har ett gäng börjat samla in pengar så att de får drömbröllopet.

1 av 6 | Foto: Privat
Lukas Örtblad och Jasmin Bergman.

Jasmin Bergman, 26, träffade Lukas Örtblad, 26, genom hans syster när Jasmin hälsade på henne i Alingsås. Då hade systern berättat om Lukas som är obotligt sjuk i cancer – och som för ett och ett halvt år sedan fick veta att han har cirka två år kvar att leva.

– Jag träffade honom där och jag kände i maggropen att oj då, det är något som drar mig till honom. Jag kände mig hemma hos honom.

Hon, som bor i Stockholm åkte hem, men kunde inte låta bli att åka tillbaka då hon visste att han som egentligen bor i Piteå, var kvar. Och de kom närmare varandra.

– Den här människan verkar ha något som jag känner mig trygg hos, tänkte jag. Jag kände mig helt hemma på något vis.

De höll en tät kontakt och Jasmin insåg att det var mer än en flört – det var äkta kärlek. I slutet av augusti 2016 blev de tillsammans. Något som inte var helt självklart då hon visste om hans öde.

– Jag hade aldrig känt så här för någon förut, det var verkligen riktig kärlek. Det som skav var att jag visste att det inte kommer att vara för alltid. Det har ju ett slut liksom. Skulle jag våga mig in i det? Jag försökte resonera mig fram till ett svar, säger hon och fortsätter:

– Jag valde att följa det jag kände och jag kände en oerhörd kärlek till honom.

I februari i år friade Lukas till Jasmin och nu ska de gifta sig, innan det är för sent.

”Visste inte hur de skulle ha råd”

När några medlemmar från Ung Cancer fick höra om deras situation bestämde de sig för styra upp upp en insamling i hemlighet.

– De visste inte hur de skulle ha råd med sitt drömbröllop, nu när Lukas är sjuk. Det är en stor kostnad att gifta sig, det är det ju för alla, säger en av initiativtagarna Sara Nilsson.

Många som har hittat kärleken vet att man vill ha varenda sekund med den man älskar tills man är gammal och grå. Jasmin och Lukas vet att de aldrig kommer bli gamla tillsammans”, skriver de i ett Facebookinlägg.

De har redan fått ihop 31 000 – målet är att de ska få ihop till en bröllopsresa.

– Vi ber folk att hjälpa så mycket de bara kan. Man är välkommen att mejla till oss om man har något som man kan tänka sig att hjälpa till med, säger Sara.

”Sorgen finns där hela tiden”

Jasmin är överväldigad över summan som kommit in och tacksam för den hjälpen de får.

– Det är obeskrivligt. För mig spelar det ingen roll vad jag har för klänning eller om vi har jättefin mat eller inte. För mig är det viktigt att de jag vill ha med kan komma. Vi kan hjälpa de som har svårt att finansiera resan, så att de kan dela vår dag med oss.

De hoppas att deras dag ska inspirera andra – att man ska våga satsa på kärleken trots att oddsen är emot en.

– Vi vill visa omvärlden att alla är värda kärlek, oavsett villa hinder du har.

För Jasmin är det svårt att beskriva hur det är att gifta sig med vetskapen om att det inte kommer att vara för alltid.

– Vi har levt vårt liv tillsammans väldigt intensivt. Vi smågnabbas inte, vi har inte tid att diskutera vem som har slängt handduken på golvet. Vi har inte tid att ligga och vara sura på varandra eller spela konstiga spel, utan vi har bara varandra nu och tiden är begränsad. Det är det som gör kärleken så intensiv, säger hon och fortsätter:

– Men sorgen finns där hela tiden. Sen kan man inte sörja i förskott, jag försöker att leva här och nu. Det här att tänka på att mitt liv kommer att fortsätta när han är borta är helt otroligt svårt att försöka ta på, det kan jag inte tänka mig just nu.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN