Myndighet efterlyser radioaktiva vildsvin – erbjuder gratis analys

1 av 2 | Foto: Hasse Holmberg
Det är bland annat vildsvin från Uppsala, Södermanland och Västmanland som kan vara aktuella för analys.

avMiriam Bratt

NYHETER

Jägare som har kött från vildsvin och vill veta om det är radioaktivt kan nu få en gratis analys av Strålsäkerhetsmyndigheten, skriver SVT.

– Den högsta halten som uppmätts låg tio gånger högre än gränsvärdet för att kött ska få säljas, säger Strålsäkerhetsmyndighetens utredare Pål Andersson till Aftonbladet.

Strålsäkerhetsmyndigheten nu vill få köttprover från vildsvin som skjutits i bland annat Uppsala, Södermanland och Västmanland.

Anledningen? Det är några av de områden som drabbades av radioaktivt nedfall efter Tjernobylolyckan 1986.

För att få sitt kött analyserat gratis behöver man bara uppge uppge djurets kön samt var och när det är skjutet, skriver Strålsäkerhetsmyndigheten i ett pressmeddelande.

Tidigare har man i Sverige gjort få mätningar av cesiumhalten i vildsvinskörr eftersom det fanns relativt få vildsvin är Tjernobylolyckan inträffade. Men studier i övriga Europa visar att det finns höga halter cesium i vildsvin jämfört med andra djurslag.

– Nu när vildsvinen rör sig och kommer in i de här områdena där man fick ett nedfall från Tjernobyl är det ju rimligt att tro att halterna kommer vara högre än de man mäter i älg, säger Pål Andersson, utredare på Strålsäkerhetsmyndigheten.

Projektet ska alltså leda till ökad kunskap om cesium-137 i vildsvin. Men det är inte kött som är tillgängligt i affären som oroar yndigheterna, utan kött från djur som jägarna själva äter. De få tester som utförts på sådant kött de senaste åren har visat ökade halter av cesium.

– Den allra högsta halten man har mätt är tio gånger högre än försäljningsvärdet, säger Pål.

”Ingen överhängande fara”

Pål Andersson understryker dock att det inte är någon överhängande fara och att han själv inte skulle tveka att äta av jägarskjutet vildsvin.

– Blir man bjuden som gäst på något sådant en gång spelar det ingen roll.

Vad gäller halterna i det kött som finns i affären förklarar Pål Andersson:

– Man har ju satt de här halterna för försäljningsgränsvärdena för att man ska kunna köpa all mat och äta hur mycket man vill och ändå få en väldigt, väldigt låg stråldos. Sedan har man ju sagt att odlar man sin egen mat är det inte farligt att äta lite grann av mat med halter som är högre. Det är den totala mängden cesium som höjer risken för cancern. Men den är fortfarande väldigt låg för individen.

ARTIKELN HANDLAR OM