Brott

Tre män anhållna efter brandattack mot synagoga

Av: 

Joakim Magnå

Christoffer Nilsson

Anders Johansson

NYHETER

Flera personer kastade brandbomber mot synagogan i centrala Göteborg – i församlingshuset bredvid pågick en ungdomsfest.

Tre män i 20-årsåldern har anhållits misstänkta för försök till mordbrand.

– Inledningsvis pratar man om ett tiotal personer som var med i den här gruppen som kastade, säger Peter Nordengard, vakthavande befäl vid polisen i Göteborg.

Enligt uppgift till Aftonbladet ska attacken finnas på film.

Räddningstjänst och polis larmades till Judiska församlingen vid 22.10 på lördagen.

– Det har kastats brinnande föremål. Det har inte tagit sig i byggnaden, säger Jimmy Dahlström, befäl vid polisens ledningscentral i region Väst.

Ingen ska ha skadats

Enligt de första uppgifterna skulle en bil ha fattat eld utanför synagogan, men räddningstjänsten kunde inte hitta någon sådan brand. Däremot hittades en mindre brand på en närliggande plats.

Platsen spärrades av för en teknisk undersökning.

– Vi söker aktivt efter gärningsmän, säger Jimmy Dahlström.

Vid 06-tiden på söndagen uppgav polisen att tre personer hade anhållits misstänkta för försök till mordbrand efter att tidigare ha hämtats in till förhör.

– De anhölls efter beslut av åklagare nu på morgonen. Jag har inga uppgifter om hur själva frihetsberövandet gick till, säger Peter Nordengard, vakthavande befäl vid polisen i Göteborg.

Polisen uppgav senare att det rör sig om tre män i 20-årsåldern.

Uppgift: Attacken finns på film

Enligt vittnesuppgifter från platsen bestod gruppen som kastade brandbomberna dock av många fler.

– Inledningsvis pratar man om ett tiotal personer som var med i den här gruppen som kastade, säger Nordengard.

Enligt uppgift till Aftonbladet ska själva attacken ha fångats på film.

Polisen kunde inte kommentera om några sådana bevis säkrats.

– Rent generellt tittar vi alltid på vad det finns för övervakningskameror i närområdet och så gör vi även i det här fallet, säger polisens presstalesperson Ulla Brehm.

Polisen: Fler än ett föremål

Senare meddelade polisen att brottsrubriceringen i nuläget är försök till mordbrand men att det kan komma att ändras under utredningens gång.

Under söndagen genomförde polisen en teknisk undersökning av platsen som ännu inte var klar vid 13-tiden. Polisen uppger dock att de kunnat konstatera att fler än ett farligt föremål kastats in på området.

Svenska säkerhetspolisen Säpo kopplades in efter attentatet.

– Under natten har vi vidtagit en del åtgärder för att upptäcka eventuellt nya hot. Sedan fortsätter vi arbeta med polisen och bistår med våra specialistkunskaper. När någonting sådant inträffar är det naturligt att vi har ett nära samarbete, säger Karl Melin, presschef på Säpo.

”Mamma, jag börjar bli rädd”

En grupp judiska ungdomar hade haft fest i församlingens lokaler under lördagskvällen, skriver GT, som pratat med en mamma vars dotter var i byggnaden.

– Jag fick ett sms av henne för 20-30 minuter sedan. Hon skrev att ”mamma, jag börjar bli rädd”, och att det är 20 maskerade män som kastar brinnande föremål, säger kvinnan till tidningen.

Ett tiotal ungdomar

Allan Stutzinsky, ordförande för Judiska församlingen i Göteborg, uppger för TT att det var ett tiotal maskerade ungdomar som kastade brinnande föremål mot synagogans gård där också ett församlingshus finns.

– Det brann rejält på gården, med just då kom ett ösregn så branden lade sig ganska snabbt, säger han till nyhetsbyrån.

Elden nådde aldrig själva synagogan eller församlingshuset, där ett 20-tal ungdomar fanns.

– De blev lite omskakade, om jag förstår det rätt, men ingen skadades. De kunde sedan lämna församlingshuset under ordnade former, säger Allan Stutzinsky till TT.

Säkerheten höjs i Stockholm

Till följd av attacken inledde polisen i Göteborg en så kallad särskild händelse.

Efter brandattentatet höjs nu säkerheten kring synagogor i Stockholm.

– Vi har genomfört vissa säkerhetshöjande åtgärder. Vad vi gör kan jag inte säga, säger Fredrik Andersson, vakthavande befäl vid polisregion Stockholm till TT.

I Malmö har polisen redan vidtagit säkerhetsåtgärder sedan tidigare, efter sammankomster som hållits tidigare i veckan där det har framförts dödshot mot judar.

ANNONS

Muminmuggen ABC finns nu äntligen i lager! Beställ den hos Cervera.

Extern länk från Cervera

Köp här!

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Brott

ÄMNEN I ARTIKELN

Brott

Göteborg