FN:s klimatmöte i Paris

Stefan Löfven: ”Det gäller bara att bestämma sig”

Av: 

Johanna Frändén

NYHETER

PARIS. Emmanuel Macron inledde klimattoppmötet med att konstatera att mänskligheten håller på att förlora matchen mot klimatförändringarna.
Statsminister Stefan Löfven lämnade Paris med något ljusare analys av läget.
– Rapporter vi får är mycket oroande, men det gemensamma engagemanget ger hopp, säger Löfven till Aftonbladet.

Världens ledare anlände till klimatkonferensen på en liten ö i Seine-floden med båt strax efter klockan 15 på tisdagen. Frankrikes president Emmanuel Macron, som tog initiativet till mötet i samma veva som USA drog sig ur parisavtalet i somras, påminde i sitt välkomsttal om att läget är allvarligt.

– Det kan verka som att vi träffats här för att ha trevligt och lära känna varandra, men vi håller på att förlora matchen. De före oss kan i alla fall säga att de inte visste något, men vi kan inte säga att vi inte vet vad som håller på att hända, säger Macron, som särskilt hälsade de politiker från de amerikanska stater som lovat leva upp till parisavtalet, trots att landet dragit sig ur:

– Ett land har bestämt sig för att lämna överenskommelsen. Det var en mycket dålig nyhet. Tack och lov finns flera representanter på amerikansk federal nivå här i dag.

”I ett krig för vår egen överlevnad”

Bland de namnkunniga deltagarna på klimatmötet fanns entreprenörerna Richard Branson och Bill Gates, skådespelaren Sean Penn och Kaliforniens tidigare guvernör Arnold Schwarzenegger, som skickade en känga hem:

– Många var rädda för att Donald Trump skulle dra ut USA ur parisavtalet, men det som hände var att Donald Trump drog Donald Trump ur parisavtalet. Vi andra fortsätter framåt.

FN:s generalsekreterare António Guterres höjde ett varnande finger för den senaste tidens accelererande utveckling med flera naturkatastrofer runt om i världen.

– Vi vet att vi ännu inte vunnit kampen mot klimatförändringarna, de rör sig mycket snabbare än oss. Vi befinner oss i ett krig för vår egen överlevnad, men vi har en mäktig allierad: vetenskapen.

”En bit kvar – men vi ska dit”

När det var Stefan Löfvens tur att tala belyste han Sveriges ambitioner att vara koldioxidneutralt, det vill säga att inte öka utsläppen, senast 2045. Han betonade också den svenska satsningen på att tillverka stål utan kol, något han utvecklade på en pressträff direkt efter mötet.

– Det är ett rejält skifte i teknik och stålproduktion. Det visar att om man sätter tillräckligt höga mål kommer det gå att genomföra, det gäller bara att bestämma sig. Jag litar på att vi med hjälp av både industrin och forskningen är där en dag. Det är en bit kvar, men vi ska dit.

Emmanuel Macron inledde sitt tal i allvarligt tonläge, med vilka känslor lämnar du Paris?

– Det är både ock, men det är allvar. De rapporter vi får och de stormar och översvämningar runtom i världen som vi ser är mycket oroande. Därför tror jag att vi måste ner på 1.5 grader (temperaturökning som följd av utsläpp, reds anm) och inte 2.0 som vi satte som mål i Paris senast. Något annat duger inte. I den meningen är det fara. Å andra sidan ger det gemensamma engagemanget att vända det här igen ger hopp.

ANNONS EXTERN LÄNK

Dagens hetaste match på Oddset: Montreal–Vegas i Stanley Cup. Den som vet mest vinner mest. Till Oddset.

Svenska Spel

Publisert:

LÄS VIDARE

Löfven om klimathotet: ”Jag är också orolig”

ÄMNEN I ARTIKELN

FN:s klimatmöte i Paris

Klimatförändringar

Emmanuel Macron

Stefan Löfven