Inget statsbidrag för Sveriges unga muslimer

Sveriges unga muslimer (SUM) kommer inte att få något statsbidrag bekräftar Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor, MUCF, för Aftonbladet.

– Det ska stå helt klart för alla organisationer som söker statsbidrag att de ska leva upp till demokratins idéer, säger MUCF:s generaldirektör Lena Nyberg i ett pressmeddelande.

MUCF slår fast att Sveriges unga muslimer, SUM, har haft förtroendevalda som stridit för IS i Syrien, och att organisationen även hyllat och delat material om våldsbejakande islamistisk extremism i sociala medier.

Det är några av argumenten till varför SUM:s ansökan om statsbidrag nu avslås.

Rashid Musa, förbundsordförande Sveriges unga muslimer.
Rashid Musa, förbundsordförande Sveriges unga muslimer.

Bakgrund till beslutet är en rapport skriven av frilansjournalisten Magnus Sandelin och som är framtagen av MUCF. Rapporten konstaterar att organisationen haft kopplingar till antidemokratiska islamistiska miljöer.

– Det här är ett mönster som pågått i flera år. Rapporten visar att det finns överlappningar mellan Sveriges unga muslimer och den våldsbejakande islamistiska miljön, säger Magnus Sandelin till Ekot.

SUM slår tillbaka

SUM kallar beslutet för djupt oroväckande.

”Det är djupt oroväckande och ytterst problematiskt att en statlig myndighet som MUCF hävdar att vårt förbund inte är förenlig med demokratins idéer och motiverar beslutet med konspiratoriska debattartiklar som underlag”, skriver organisationen i ett pressmeddelande.

I ett uttalande från i går, tisdag, underströk Rashid Musa, ordförande i SUM, att medlemmarna som pekas ut i rapporten rör sig om ett fåtal före detta medlemmar.

– Vad de personerna skriver och gör på Facebook är ingenting som vi kan ta ansvar för, sa han i en intervju med Sveriges Radio.

Förvaltningsrätten underkände

Att MUCF tagit fram en rapport är ett svar på Förvaltningsrättens underkännande av myndighetens första beslut om att inte ge SUM något bidrag för 2017.

Sveriges unga muslimer är en paraplyorganisation med drygt 40 medlemsföreningar och cirka 5 000 medlemmar i Sverige. Organisationen kommer tvingas betala tillbaka det statsbidrag man tidigare beviljats för år 2016, enligt Ekot.

MUCF, Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor, delar varje år ut bidrag till ungdomsorganisationer i Sverige.

Publisert:

LÄS VIDARE