Chipsen kan ge dig cancer
Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2002-04-24
Giftskandalen i Halland ledde fram till upptäckten
Chips, pommes frites och annan stärkelserik mat innehåller skyhöga halter av det cancerframkallande ämnet akrylamid.
Samma ämne som läckte ut och orsakade stor skandal vid tunnelbygget i Hallandsåsen.
Upptäckten presenteras på en presskonferens i dag och tros påverka livsmedelsindustrin över hela världen.
Forskarna bakom upptäckten menar att giftet bildas när mat friteras, steks eller grillas. När kolhydraterna i maten hettas upp tros stärkelsen omvandlas till akrylamid.
Det är en extremt giftig kemikalie som används inom industrin för att binda samman partiklar. Den som utsätts för ämnet under lång tid riskerar få nervskador, cancer och bestående genetiska skador.
Sensationell upptäckt
Upptäckten är sensationell enligt Livsmedelsverket som höll krismöte med representanter för de stora livsmedelskedjorna i går.
- De hade fyra A4-sidor med produkter som de funnit akrylamid i. Men halterna varierade ganska mycket, säger Jesper Lindström, kvalitetsansvarig på KF.
Mest alarmerande var de höga halter man fann i chips och andra förädlade potatisprodukter. De låg enligt uppgift 2 000-3 000 gånger över gällande gränsvärde.
Även pommes frites, vissa flingor och välgräddade småkakor innehöll alltför mycket akrylamid. Nivån i vanligt matbröd är lägre, men äts av betydligt fler.
I dag får inga varor som innehåller mer än 0,1 procent akrylamid säljas till allmänheten. Ett intag på 0,1 milligram per dag räcker för en oacceptabelt hög cancerrisk.
Enligt en skattning forskarna gjort kan uppåt 700 cancerfall om året bero på akrylamid i maten.
"Möta oroliga kunder"
- Vi kommer dock inte dra in något från hyllorna. I nuläget finns ingen sådan rekommendation. I stället får vi förbereda oss för att möta våra oroliga kunder, säger KF:s kvalitetschef Rolf Brattström som gärna vill tona ner hotbilden.
- Att chips inte är särskilt nyttigt visste väl de flesta redan. Vore det så dramatiskt skulle de väl ha gått ut med resultaten av provanalyserna direkt, menar Rolf Brattström, som dock tror att upptäckten får långsiktiga konsekvenser för industrin.
Först och främst måste man undersöka exakt hur giftet uppstår.
Därefter får man se om det går att undvika genom att ändra själva tillverkningsprocessen.
Det var i efterdyningarna av tunnelbygget genom Hallandsåsen forskarna kom giftet på spåret.
För att se hur de drabbade i och runt bygget påverkades av tätningsmedlet Rhoca-gil, som innehåller acrylamid, letade man efter en jämförbar grupp som inte hade något med bygget att göra.
Då visade det sig att det fanns akrylamid hos folk oavsett var de bodde.
På institutionen för miljökemi vid Stockholms universitet kunde snart doktoranden Eden Tareke visa att stekning av mat var en orsak till den höga dos av akrylamid som generellt förekommer hos människor.
- Ju högre stektemperatur, desto högre halt akrylamid, menar forskningsledaren, docent Margareta Törnqvist, som kommenterade fynden i Ny Teknik förra sommaren.
Listorna blir offentliga idag
För att se om det verkligen kunde finnas akrylamid i maten lät Livsmedelsverket starta en pilotstudie där kemisten Karl-Erik Hellenäs nu analyserat ett stort antal vanliga matvaror.
Värst var det med friterad, stekt och ugnsbakad mat. Bäst med kokt.
I dag på förmiddagen offentliggörs listorna över hur stora halter akrylamid varje undersökt produkt innehåller.
Livsmedlen där akrylamid kunnat spåras
Akrylamid är farligt att äta och inandas
LÄS OCKSÅ:
Caroline Hougner