Nyheter

E-type bygger en vikingaby

NYHETER

"Jag har arrenderat sju hektar mark på Adelsö"

Popartisten Martin "E-type" Eriksson, 36, bygger en vikingaby baserad på Birka, vikingatidens berömda handelsstad i Mälaren.

- Jag har arrenderat sju hektar mark på Adelsö, intill platsen där Birka låg, berättar E-type exklusivt för Aftonbladet när han tar emot det tolv meter långa vikingaskepp som ska ligga i byns hamn.

E-Types stora intresse vid sidan om musiken är vikingatiden. Det är känt. Bland annat har han skrivit en vikingaroman och gjort ett dataspel om vikingatiden.

Nu tar han sig an sitt livs största projekt: att bygga en hel vikingaby. Modellen är Birka, vikingatidens omtalade och historiskt viktiga handelsstad som på 800-talet uppfördes på Björkö utanför Stockholm.

Ville bygga på Björkö

- Från början ville jag bygga byn på Björkö, säger E-Type. Men det får jag inte för Riksantikvarieämbetet. Därför har jag arrenderat sju hektar mark på grannön Adelsö.

Vikingabyn får namnet Ragnarshögen efter en plats i hans bok "Sveakampen".

E-type berättar att han samarbetar med Historiska museet, flera av landets ledande arkeologer samt sin pappa, Bo G Eriksson, känd från tv:s "Vetenskapens värld" och professor i ämnet vikingatiden.

- Allt ska stämma i minsta detalj med vad man vet om livet i början av 900-talet. Därför blir det ingen elektricitet i byn. Det blir marknader, djur, hantverkare, eld, båtar som tjäras och mat som lagas. I långhuset på 27 meter ska vi ha bröllop, fester och konserter, säger E-type.

"Birka är bara en åker"

Han är missnöjd med dagens Birka som turistattraktion.

- Det är ju bara en åker. Spåren efter staden är svåra att se. I min by kommer det att vara liv och rörelse. Dessutom ska jag själv bo där.

Aftonbladet är som enda tidning med när E-type i Nynäshamn tar emot det tolv meter långa vikingaskepp som han köpt på Gotland.

- Det ska ligga i byns hamn tillsammans med fyra andra skepp.

25 april har E-type möte med de styrande i Ekerö kommun och byggnadsnämnden.

Sedan blir det till att leta sponsorer.

- Jag har flera på gång. En och annan krona kommer jag att skjuta till själv, säger E-type.

Vikingabyn kan stå klar om tre-fyra år.

Birka var Sveriges viktigaste handelsplats

Jörgen Holmstedt

ANNONS EXTERN LÄNK

Samla dina lån och krediter till bättre ränta med Advisa.

Advisa

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter