Ny dansk studie: Lightläsk är inte farligt

Lightläsk är cancerframkallande, gör dig tjock och ger dig ett ökat sockersug - rönen om lightläsk har varit många.
Men enligt ny dansk studie är den artificiellt sötade drycken faktiskt inte lika farligt som du tror, skriver Politiken.

Det finns många olika rapporter om lightläskens hälsofarliga egenskaper. Nu visar det sig att den sockerfria läsken kanske inte är lika onyttig som du tror, enligt en ny studie av forskare från Köpenhamns universitet.

Lightläsk – ett sundare val

Forskarna studerade 60 överviktiga personer som drack antingen vanlig läsk eller lightläsk under sex månader och jämförde sedan läskens olika inverkan på personernas hälsa. Forskarteamet kom fram till att artificiellt sötad läsk till och med kan vara ett sundare val än läsk som innehåller vanligt socker.

– Det var ingen skillnad i deras vikt efter ett halvår, men vi kunde se att de som drack läsk med socker hade högre fettnivå i musklerna och levern och en högre kolesterolnivå i blodet, säger Anne Raben, en av forskarna bakom studien, till DR.

Lightläsk ökar heller inte risken att drabbas av varken cancer eller diabetes typ 2. Att dricka ett glas cola light är i grunden lika hälsosamt som att dricka ett glas mjölk, enligt forskarna.

– Våra resultat tyder på att insulinkänsligheten inte påverkas av att dricka läsk med sötningsmedel jämfört med dricksvatten, mjölk eller läsk med socker. Samtidigt fanns det ingen skillnad i viktförändringen. Men läsk med socker ökade både fett och kolesterol i blodet, vilket vatten, mjölk och läsk med sötningsmedel inte gjorde, säger doktoranden Sara Engel, en av forskarna bakom studien, till Politiken.

”Världen blir fetare”

I och med studien hoppas forskarna att sticka hål på fördomarna om lightläskens hälsofarliga egenskaper.

– I en tid då en stor del av världens befolkning blir fetare, och antalet personer med diabetes typ 2 ökar dramatiskt, så det är viktigt att vi vet effekten och myterna om specifika typer av drycker, säger Anne Raben, till Politiken.

Publisert:

LÄS VIDARE

Ämnen i artikeln