Sigvard Hammar är död

NYHETER

Radio- och tv-journalisten avled på sjukhus i går

Radio- och tv-journalisten Sigvard Hammar är död.

Han blev intagen på Danderyds sjukhus under midsommarhelgen och avled i går efter att tidigare ha behandlats för cancer.

Hammar blev 66 år.

Sigvard Hammars stora passion var musiken, opera inte minst. Hans samtal med världskända operasångerskor som Birgit Nilsson och Elisabeth Söderström är paradexempel. Han har pratat med "alla" och var inblandad i Ingmar Bergmans tv-uppsättning av "Trollflöjten"

Skarp tunga

Sigvard Hammar var känd för sin skarpa tunga, sitt temperament och respektlösa intervjuteknik. Han var ivrig och föll folk i talet. Han började på Dagens Nyheter 1968, arbetade sedan som den ständige frilansjournalisten inom samhälls- och nyhetsjournalistiken.

Mest känd är hans 15 år som programvärd för Sveriges Radios Musikradio.

Tillsammans med sin hustru, Monika Granberg, startade han Lapplands festspel i Arjeplog 1986. Det var Sveriges största årliga kammarmusikfestival under 15 år. Han tog också initiativ till en kammarmusikfestival i Kuhmo, långt in i finska skogen.

Vän med Ehrling

På grund av en polioskada var han rullstolsburen sedan ungdomen. Hans ben var förlamade.

Sigvar Hammar var nära vän med Sveriges mest kände dirigent, Sixten Ehrling, 80. Hammar var en av de få som fick säga "du" till Ehrling och inte "maestro". De jämförde krämpor per telefon för bara några dagar sedan.

Sigvard Hammar blev 66 år.

Ulla-Lene Österholm