Häktade för styckmord idag

NYHETER

De två ryska män, 24 och 28 år gamla, som är misstänkta för mordet och styckningen i Täby häktades i dag.

Senare under måndagen häktades även det estniske vittnet – skäligen misstänkt för mord.

En av de ryska männen häktades tidigare under måndagen, misstänkt för mord.

- Han nekar till anklagelserna. Mer kan jag inte säga, sade mannens advokat Gunnas Falk till Aftonbladets reporter Zendry Svärdkrona som var på plats.

Den andre ryske mannen häktades strax före klockan 16, misstänkt för inblandning i mordet. Personal utanför säkerhetssalen vid Stockholms tingsrätt ville inte uppge exakt vad han är misstänkt för. Domstolen har belagt alla med yttrandeförbud. Häktningsförhandling mot estländaren kvarstod fortfarande vid klockan 16.00 men kommer troligtvis att ske under kvällen.

Styckmordet blev känt efter att estländaren, som blev vittne till mordet, i fredags eftermiddag lyckades fly från sin fångenskap i Täbyvillan och ta skydd på estniska ambassaden i Stockholm.

Sent i fredags kväll vallades estländaren av polisen i området. Han pekade ut mordplatsen, var kroppen styckats och likdelarna dumpats.

I kväll häktas även han – skäligen misstänkt för mord. Han har tidigare anhållits för brott mot griftefriden och nu skärptes brottsmisstanken. Han häktades dock på den svagare graden av misstanke.

Esten också delaktig

Han pekade då ut mordplatsen, var styckningen skett och det kärr strax utanför Vaxholm där likdelar dumpats ingjutna i cementblock.

Under helgen har polisen fått indikationer på att estländaren varit mer delaktig än han först velat ge sken av. I dag är mannen misstänkt för brott mot griftefriden och skyddande av brottsling. Han anhölls i lördags och är nu begärd häktad.

Rubriceringen innebär att polisen misstänker att deras enda vittne till mordet varit delaktigt i att liket blivit flyttat, skadat eller skymfat.

Alla var yrkesmördare

Enligt uppgifter till polisen var estländaren, de två ryssarna och ytterligare en rysk man alla yrkesmördare som tillsammans fått i uppdrag att ta livet av affärsmannen Milan Sevo. Sevo beskrivs av polisen som en centralfigur i Stockholms gangsterkrig. Han friades nyligen från mordet på en torped i Tumba den 21 november.

Men enligt uppgift blev de fyra yrkesmördarna osams.

De två mordmisstänkta ryssarna ska därför ha skjutit den tredje ryssen i huvudet – framför ögonen på estländaren som de kidnappat och kedjat fast vid ett element i Täbyvillan.

Därefter ska kroppen ha styckats.

Tidigare artiklar

Susanna Vidlund, Johan Bergqvist