Algblomning förgiftar svenska badvatten

NYHETER

Barn och husdjur är värst utsatta

Nu när det är varmt och härligt ute så är det skönt att svalka sig med ett dopp. Men lagom till värmen så kommer algblomningen.

Nu varnas allmänheten för att låta barn och husdjur bada där vattenytan är täckt av alger.

I helgen rapporterade SMHI att den kraftiga algblomningen runt Gotland avtagit. Men redan nu har läget ändrats.

Mycket kraftiga ytansamlingar av algblomning har observerats i stora delar av egentliga Östersjön - ett område som sträcker sig från söder om Åland till Öresund. Kraftiga blomningar sträcker sig också från norra Öland, runt hela Gotland och vidare mot Finska viken.

- Gotland har det sämst. De är helt omringade av algblomning. Det kan i värsta fall bli sämre där. Det har även drivit in algblomning till västkusten, säger Annelie Mattisson som är biolog och arbetar på informationscentralen för Egentliga Östersjön.

Än så länge finns det enligt Annelie Mattisson inte någon algblomning längs ostkusten.

- Men det kan möjligtvis förekomma lokalt i lugna vikar med hög vattentemperatur. Där kan det uppkomma algblomningar och ytansamlingar. Det är tyvärr ofta populära badvikar som drabbas, säger Annelie Mattisson.

Västkusten har en kraftig algblomning i år, men där förekommer nästan aldrig de giftiga blågrönalgerna utan problemet är av estetisk karaktär.

I en del sjöar förekommer algblomning. Sundsjön i jämtländska Bräcke kommun är täckt av blågrön gegga. Miljö- och hälsoskyddskontoret där varnar för bad och för att låta djur dricka vattnet., skriver Länstidningen i Östersund.

Sjön Ånimmen i Dalsland har också drabbats av algblomning.

Allmänheten varnas

Årets algsommar kan bli i nivå med 1994 och 1997. Nu varnas allmänheten för giftalgerna. Speciellt uppmanas allmänheten att hålla högriskgrupperna småbarn och husdjur från kontakt med algblomningen. Barn och husdjur kan bli allvarligt sjuka. Några deciliter vatten som innehåller giftet är tillräckligt för att döda en hund eller häst.

- En vuxen måste få i sig väldigt mycket för att bli sjuk. Det handlar om över en liter vatten i alla fall. Men småbarn och husdjur är utsatta. Barn simmar och får kallsupar och hundar som simmar i vatten med algblomning får en algfilm på pälsen som djuret sedan slickar ren, säger Annelie Mattisson.

Det kan bli värre

Att algerna blommar nu beror på det fina vädret och att det förekommer höga halter av fosfor i vattnet. Eftersom det ska bli vackert och lugnt väder, kan man räkna med att blågrönalgerna ute till havs kommer att växa till sig ytterligare. Då är det inte säkert att ostkusten skonas från giftalgerna längre.

- I morgon vänder vindarna och kommer då från öster. Då kan algblomningen transporteras in från Östersjön till ostkusten men det kommer att ta ett tag innan de når stränderna, säger Annelie Mattisson.

Så undviker du de giftiga algerna:

Om algblomning:

Susanna Vidlund

ARTIKELN HANDLAR OM