Toppdiplomat piskade barn

NYHETER

Straffas inte på grund av sin immunitet

En hög tjänsteman på en afrikansk ambassad har misshandlat sina två döttrar under flera år.

Han har använt både elkablar och köksredskap.

Men det blir ingen polisutredning - den misstänkte mannen är skyddad av diplomatisk immunitet.

Foto: Bröt ihop i skolan Här vid den internationella skolan vid Tanto i Stockholm uppdagades den brutala misshandeln av de två diplomatbarnen. Skolan anmälde föräldern men de svenska myndigheterna har lagt ned utredningen då han skyddas av diplomatisk immunitet.

- UD har informerat ambassaden att de måste visa hänsyn till de lagar som gäller i det land de vistas i, säger Johanna Billner på utrikesdepartementet.

Den 13-åriga flickan orkade inte längre med att bli misshandlad av sina föräldrar och bröt gråtande ihop på specialskolan för diplomatbarn.

Slagen med slev

Hon berättade för skolsköterskan att hon dagen innan blivit slagen med en slev och nedknuffad från en trappa i familjens bostad.

Skälet: den höga tjänstemannen på den afrikanska ambassaden ansåg att hon kokat riset på fel sätt.

Flickan hade skador på bröstet och ett oläkt ärr på ena armen.

En lärare kontaktade omedelbart polisen.

Flickan berättade för polismännen att familjen kom till Sverige i juni 1998 och att misshandeln av henne och hennes 9-åriga lillasyster pågått sedan dess.

Skötte hushållet

13-åringen har bland annat blivit piskad över kroppen med en elsladd och blivit slagen med handflatorna så att hon börjat blöda.

Skälet till att de två flickorna blivit misshandlade har oftast varit att mamman och pappan varit missbelåtna med hur barnen skött hushållet.

Flickorna har, enligt förhören, vid upprepade tillfällen beordrats ner på knä med utsträckta armar i sidled. Om flickorna sänkte armarna för tidigt blev de slagna.

Kan inget göra

Den äldsta flickan känner sig mycket kränkt över behandlingen.

- Han har flera gånger sagt fula ord till oss. Vid ett tillfälle sa han att: "Gud borde ha gjort er till djur", berättar hon i förhören med polisen.

Omedelbart när polisen fått höra flickans historia kontaktades de sociala myndigheterna.

Men de kunde ingenting göra. Föräldrarna har diplomatisk immunitet och kan därför inte ens förhöras.

Fallet är nedlagt

Två dagar efter polisanmälan om den upprepade misshandeln mot flickorna, beslutade åklagaren att lägga ner fallet - av samma orsak kunde föräldrarna inte åtalas.

Den höge tjänstemannen på den afrikanska ambassaden och hans fru är fortfarande kvar i Sverige med sin diplomatiska immunitet.

Passet skyddar dem från att bli dömda för brott

Läs mer om diplomater

Zendry Svärdkrona