Par med politiskt kärleksproblem

1 av 2 | Foto: NERIKES ALLEHANDA
Björn Lennartsson
NYHETER

Hon är socialdemokraternas starka kvinna i Askersund.

Hennes man är sverigedemokrat och tar plats i fullmäktige i höst.

Därför avgår Elisabeth Lennartsson.

- Bedömer man att det är skadligt för partiet att jag är ordförande finns ingen annan lösning, säger hon.

Elisabeth Lennartsson har varit aktiv inom socialdemokraterna i drygt 30 år. Men nu lämnar hon sitt uppdrag som ordförande i arbetarkommunen med omedelbar verkan.

Orsaken är att hennes man, Björn Lennartsson, tar en plats i Askersund kommunfullmäktige - för sverigedemokraterna. Ett hotat äktenskap och ifrågasatt trovärdighet inom partiet blev för mycket.

Inte värt skilsmässa

- Om man ska leda ett parti som bekämpar främlingsfientliga grupper kan det uppfattas som att jag inte är trovärdig om jag är gift med honom. Det är inte värt en skilsmässa och den skada det kan bli mot partiet, säger Elisabeth Lennartsson.

Att hennes egen make skulle hamna i fullmäktige kom som en överraskning.

- Jag hade inte väntat mig att de skulle få så många röster. Det är hemskt tråkigt att sådana där partier kommer in. Men eftersom jag känner Björn tror jag inte att han har så stora möjligheter att göra någonting. Hans valprogram hör inte hemma i kommunpolitiken.

Inga problem hemma

Det äkta parets skilda åsikter har aldrig vållat några problem i deras äktenskap. De diskuterar inte politik hemma. Björn Lennartsson, som är ny i politiken, tycker att socialdemokraterna har trampat in i parets privatliv.

Fatima Johansson