Vem tar över efter Hellström?

NYHETER

De hetaste kandidaterna till ny koncernchef i Ericsson

En torr ingenjör med hårda nypor eller en karismatisk säljare med djärva idéer.

Jakten på Kurt Hellströms efterträdare har börjat.

Aftonbladet har kartlagt de hetaste kandidaterna till vd-posten i Ericsson.

Foto: hellström går I december fyller Ericssons koncernchef Kurt Hellström 60 och har rätt att gå i pension, men redan nu pågår jakten på en efterträdare.

I dag presenterar telekomjätten sitt bokslut för 2002. Några större överraskningar väntas inte.

Mer spännande är frågan vem som kommer att efterträda Kurt Hellström. I december fyller han 60 och har enligt sitt avtal rätt att gå i pension.

Ericsson har av tradition alltid rekryterat sina högsta chefer internt. Även denna gång finns lågoddsaren bland gamla trotjänare. Den operative chefen Per-Arne Sandström, 55, är den det pratas mest om.

Sandström är Kurt Hellströms högra hand och har ansvarat för det senaste årets stora städjobb.

Extremt höga krav

Mycket talar för att styrelseordförande Michael Treschow väljer att jaga utanför Ericsson. Kraven är extremt höga och urvalet litet. De flesta bedömare menar att personen måste komma från en högteknologisk bransch. Ännu viktigare är goda ledaregenskaper.

Kurt Hellström har kritiserats hårt för att han inte är tillräckligt medial. Näste vd måste gå hem både vid mäklarbord, i tv-soffor och på fabriksgolvet.

- Hellström är Gud i Kina men han är inte speciellt respekterad i Europa. Efterträdaren måste vara mer karismatisk. Det ger trovärdighet även internt, säger Johan Hansson, chefsrekryterare på Cohr Group AB.

Tidpunkten avgör

Vem som till slut intar vd-stolen beror på tidpunkten för Hellströms sorti. Väljer han att stanna tills nedskärningarna slagit igenom fullt ut, är en extern kandidat med nya idéer mest sannolik.

Kastar han in handduken innan kurvorna pekar uppåt kommer Treschow troligen att satsa på en intern, förvaltande kandidat som kan fortsätta på den inslagna vägen.

Elisabeth Lindham