USA-styrkor ska avskräcka Nordkorea

NYHETER

WASHINGTON

Amerikanska bombplan av typ B-52 och B-1 har beordrats att hålla beredskap för att sättas in i västra Stilla havet som understöd till USA:s styrkor i Sydkorea medan USA mobiliserar för ett eventuellt Irakkrig. Det sade en företrädare för försvarshögkvarteret Pentagon på måndagen.

Enligt källan har amiral Thomas Fargo, befälhavare för de amerikanska Stillahavsstyrkorna, begärt extra insatser för att avskräcka Nordkorea från aktioner medan USA är upptaget med sin kraftmätning med Irak.

- Man vill alltid ge budskapet "Underskatta oss inte", tillade Pentagonmannen som inte ville framträda med namn.

Enligt uppgifter till Reuters gäller beredskapsordern också stridsflyg och örlogsfartyg. Byråns källor tillägger dock att USA:s försvarsminister Donald Rumsfeld ännu inte har givit någon definitiv order om förflyttning av bombplanen, stridsflygplanen eller fartygen till området.

- Om sådana styrkor flyttas kommer det att göras som en förebyggande avskräckande närvaro mot nordkoreansk aggression i händelse av ett krig i Irak, sade en av Reuters uppgiftslämnare.

Amerikanska myndighetspersoner underströk samtidigt att det inte är aktuellt att skicka marktrupper för att förstärka den styrka på 37 000 USA-soldater som för närvarande är stationerad i Sydkorea, skriver Reuters.

Den nordkoreanska reaktionen lät inte vänta på sig. Det stalinistiska Nordkorea, som regelbundet anklagar Washington för att planera en invasion, sade att USA:s förstärkning vid den koreanska halvön är ett tydligt bevis på att amerikanerna vill förgöra den stalinistiska staten.

- USA planerar att förstärka sin militära styrka i Japan och Sydkorea i ett försök att klämma ihjäl oss, sade den statskontrollerade nordkoreanska radion.

På måndagen meddelade FN att vapeninspektionsorganet IAEA kommer att hålla ett möte den 12 februari för att besluta om organisationen ska rekommendera säkerhetsrådet att vidta åtgärder mot Nordkorea.

TT-AFP