50 kan ha dödats i explosion i Nigeria

NYHETER

Svenskt vittne: Det small till alldeles oerhört

1 av 4 | Foto: Räddningsarbetare i fullt arbete efter explosionen.

En kraftig explosion – som kan ha orsakats av en bomb – skakade en bankbyggnad i centrala Lagos på söndagen.

Två fyravåningshus totalförstördes – och ögonvittnen, lokal radio och tv talar om ett 50-tal döda.

Ett svenskt vittne berättar:

– Jag hörde hur det small till alldeles oerhört och jag såg hur damm och bråte tornade upp sig mot horisonten.

Explosionen orsakades, enligt nigeriansk tv, av en bomb i stadsdelen Lagos Island. Men ännu på söndagskvällen saknades officiell bekräftelse på detta.

Polisen säger att en utredning har inletts. En teori var – enligt AP – att det hela var frågan om ett bankrån mot Prudent Bank. En annan teori var att det kunde handla om en gasolycka.

Banken låg i ett av de demolerade husen – men förödelsen blev betydligt större. Två fyravåningshus totalförstördes. Ett av dem rasade samman helt och av det andra var bara bestod bara skelettet.

Tumultartade scener

Betydligt fler byggnader skadades och kaos dominerade kvarteret. På gatorna utspelade sig tumultartade scener.

Blod syntes överallt och människor kämpade desperatför att få bort stora betongblock och metallbalkar för att komma åt de begravda. Explosionen, som inträffade vid halvtolv på söndagsförmiddagen lokal tid, hördes flera kilometer bort. Ett svenskt ögonvittne skriver till aftonbladet.se:

”Damm och bråte tornade upp sig”

– Jag hörde hur det small till alldeles oerhört och jag såg hur damm och bråte tornade upp sig mot horisonten.

Och fortsätter:

– Människor omkring mig skrek, men jag kunde inte tolka vad vi såg. Det hela är oerhört obehagligt.

De poliser som först kom till platsen tvingades, enligt Reuters och CNN, avlossa skott i luften för att upplösa folkmassan.

– Släpp fram oss så att vi kan hjälpa våra bröder, ropade de i högtalare.

BBC rapporterar att flera sågs stjäla kassar med pengar ur bankkontoret. I kaoset som uppstod hade ambulanserna svårt att komma fram. De tvingades parkera i närheten och ta hjälp av allmänheten, militärer och polis för att få ut de dödade och sårade.

Svårt sargade kroppar

En reporter från nyhetsbyrån AP rapporterar att han såg flera svårt sargade kroppar i husresterna. Men ännu vet ingen hur många som omkom i den svåra explosionen. Rapporterna har varierat mellan ett 20-tal och upp till de 50 döda som rapporteras av ögonvittnen, lokal radio och tv.

TT:s korrespondent rapporterar att Bola Tinubu, guvernör i delstaten Lagos, på söndagskvällen sa:

– Just nu finns det över 30 lik på bårhuset och det kan fortfarande finnas många fler döda i spillrorna.

Omololu Kassim blev ögonvittne till explosionen och hjälpte till att dra ut döda och skadade ur ruinerna. Han berättar för AP att han såg ett 40-tal omkomna och lika många skadade.

Tusen döda i explosion i fjol

Lagos är fortfarande Nigerias finansiella center och största stad. Men sedan regeringen flyttade till den nya huvudstaden Abuja har stadsdelar som Lagos Island förfallit. Området där explosionen ägde rum domineras av nedgångna hus, slumbostäder och gatumarknader.

För bara en vecka sedan hyllade Nigeria minnet av de över tusen människor som för ett år sedan dödades när ett vapenförråd exploderade i Lagos. Merparten av de omkomna drunknade när de försökte fly undan explosionen, men trampades och knuffades omkull av andra flyende.

Mattias Lundell