Gör ett klipp, Persson

NYHETER

flytta till Sagerska

Statsministern kan göra ett klipp på att flytta in i Sagerska huset.

Hyran blir troligen inte högre än 9 000 kronor i månaden.

För 250 kvadrat mitt i centrala Stockholm.

Sagerska huset köptes in för att användas som statsministerns tjänstebostad. Fastigheten är enorm: 916 kvadratmeter ovan jord.

I dag använder Göran

Persson själv ett helt våningsplan i huset, en femrummare på 250 kvadrat.

Regeringskansliet betalar 3 260 000 per år i hyra för hela fastigheten. Men om Göran Persson skulle bestämma sig för att skriva sig i huset skulle han bara betala en spottstyver.

Skattemyndigheten har ännu inte räknat ut hur stort förmånsvärdet på privatbostaden i Sagerska huset skulle bli. Enligt regeringskansliet handlar det om cirka 200 000 kronor om året.

Den summan läggs på lönen och beskattas därefter med 55 procent. Det skulle innebära en boendekostnad på 9 000 kr i månaden.

Men han har inga konkreta flyttplaner.

- Jag måste ha någonstans att bo. Efter skilsmässan har jag varken haft tid eller ork att leta ny permanentbostad. Men tills jag hittar ny bostad i Stockholm kommer jag fortsätta att vara skriven i Malmö, säger Göran Persson.

Han verkar heller inte medveten om vilket klipp han skulle göra.

- Jag måste antingen skaffa en ny bostad i Stockholm eller betala för hyran för Sagerska och den är rätt kraftig, så det är inget praktiskt alternativ med de inkoms-ter en svensk statsminister har, säger han.

Göran Persson tjänar 102 000 kronor i månaden.

11 kap. 10 § inkomstskattelagen:

Elisabeth Lindham, Jessica Ritzén, Johan Edgar