Flera dödade vid israelisk offensiv i Gaza

NYHETER

Nio palestinier dödade på söndagen

GAZA

Den israeliska armén dödade nio palestinier i samband med räder i de ockuperade områdena under söndagen.

  Sex sköts ihjäl vid en våldsam stridsvagnsräd mot Beit Hanoun i norra Gaza tidigt på söndagen. Flera skadades och ett antal hus sprängdes.

Under den senaste veckan har Israel genomfört en omfattande offensiv i de palestinska områdena. De flesta räderna har skett i Gazaremsan, minst 43 människor har dödats och flera hus har rivits.

  - Vi anser att Israel är ansvarigt för den här eskaleringen, sade den palestinske chefsförhandlaren Saeb Erakat till Reuters.

  Rader av stridsvagnar understödda av attackhelikoptrar rullade in i Beit Hanoun från två håll tidigt på morgonen. Israelerna utlyste utegångsförbud och avfyrade varningsskott.

Sex dödade

  Enligt palestinska källor ska sex palestinier ha dödats, bland dem en 15-årig pojke.

  Två av de dödade, varav en var polis, hade skjutits med kulspruteeld när de försökte fly från undan striderna. Uppgifter från chefen för al-Shifasjukhuset i Gaza, Muawiya Abu Hassanein, tydde på att de båda också hade mottagit bland annat knivhugg.

  Armén hade inga omedelbara kommenterar till uppgifterna.

Sprängde hus

  Soldaterna gick från hus till hus och grep misstänkta milismän, rapporterade armén. Enligt boende i området sprängde soldaterna även hus som tillhört medlemmar i islamistorganisationerna Hamas och Islamiska jihad. Armén sade att de förstörda husen syftade till att avskräcka milismännen. "Deras gärningar har ett pris", hette det.

  En sjunde palestinier, beväpnad med automatkarbin och handgranater, dödades när han försökte ta sig in i bosättningen Netzarim i Gaza.

  Senare sköts en israelisk soldat ihjäl nära bosättningen Neve Dekalim. Skytten befann sig enligt armén i samhället Khan Younis i Gaza.

  När israeliska soldater vid Neve Dekalim besvarade skottlossningen sköts en 16-årig palestinier ihjäl. Två andra ungdomar skadades, skriver AFP.

Raket

  Medlemmar ur den islamistiska organisationen Hamas har ofta befunnit sig i området när de avfyrat raketer mot israeliska mål. På söndagen landade en raket av Hamas-tillverkning i staden Sderot i södra Israel, men inga skador vållades.

  Israeliska soldater grep också en fotograf från nyhetsbyrån Reuters som filmat offensiven i Gazaremsan. Armén hävdade att den 34-årige mannen misstänktes för inblandning i "terrorverksamhet".

  I Tulkarm på Västbanken sköts en obeväpnad 24-årig palestinier ihjäl av israeliska soldater sedan han inte följt militärens order och stannat sin bil.

  Under morgonen avled också en 14-årig palestinsk pojke i Nablus på Västbanken av skador han ådrog sig under drabbningar mellan israeliska soldater och palestinska ungdomar i lördags.

  Totalt har minst 2 994 människor dödats sedan det palestinska upproret mot Israel inleddes i september 2000, majoriteten palestinier.

TT-AFP