Minkfarmar förbuds - djurvänner jublar

Publicerad:
Uppdaterad:

Winberg och Robinson-Jan vann hård debatt på s-kongressen

VÄSTERÅS

I går gjorde jordbruksminister Margareta Winberg djurvännerna glada.

Och cirka 800 människor arbetslösa.

Minkfarmarna förbjuds.

Margareta Winberg och Jan Emanuel Johansson.
Foto: MATS STRAND
Margareta Winberg och Jan Emanuel Johansson.

Kongressen fattade sent i går kväll efter en hård debatt beslut om att pälsdjursnäringen ska avvecklas. Beslutet var en seger inte bara för jordbruksministern utan också för Jan Emanuel Johansson - Robinsondeltagaren som engagerat sig i djurens rätt och skrivit motionen.

- Det här är bland det roligaste som hänt i mitt liv. Det är en politisk seger för visionen om ett djuretiskt samhälle, säger Jan Emanuel Johansson.

200 farmer måste stängas

Beslutet innebär att Sveriges omkring 200 mink- och chinchillafarmar måste stängas. Riktigt när kan jordbruksminister Margareta Winberg inte svara på. Men hon hoppas på ett lagförslag redan i vår. Där ska en tidsplan finnas tillsammans med stödåtgärder till framför allt Blekinge och Skaraborg där de flesta farmar finns.

- Det här är ändå ingen framtidsnäring. Och jag är stolt över kongressens modiga beslut att göra ett etiskt ställningstagande, säger Margareta Winberg.

"Utsatts för terror"

Familjen Castanius som driver en minkfarm med cirka 20 000 djur i Forsheda är ledsna över beslutet.

- Jag är helt förtvivlad, vi är seriösa företagare som i flera år har fått känna oss som kriminella och utsatts för terror, säger Ingrid Castanius.

Hon har tappat förtroendet inte bara för Margareta Winberg som inte inväntade sin egen utredning i frågan utan också på samhället.

- Jag undrar vad det är för land vi lever i, det här handlar bara om populism. Vart tog värnandet omsmåföretagarna vägen? säger Ingrid Castanius.

Jessica Ritzén

Publicerad: