SMHI klass 2-varnar – ”Extrema mängder snö”

avEbba Thornéus, Emma Lindström, Isabelle Nordström

1 av 3

SUNDSVALL/STOCKHOLM. Det ser ut att bli stora mängder snö de kommande dagarna.

SMHI har utfärdat en klass 2 varning för snöfall i hela Gävleborg och Västernorrland och mycket snö väntas även under torsdagen.

I Sundsvalls kommun har man beslutat att stänga alla skolor och under kvällen halkade en brandbil i diket i Ockelbo.

– Det ser ut att bli riktigt besvärligt väder, säger meteorologen Christoffer Hallgren.

Ett stort nederbördsområde täcker just nu både Götaland, Svealand, södra och mellersta Norrland.

– Men det är de östra delarna av södra Norrland som kommer att få det allra värsta vädret enligt Christoffer Hallgren, meteorolog på Foreca.

Men innan snövädret drog in över Västernorrland hällregnade det i Sundsvall sent på onsdagskvällen. På vissa ställen täcktes vägbanan av oroväckande stora vattenpölar.

Längre söderut hade det redan börjat att snöa på onsdagen. Vägbanan på E4 i södra Norrland var täckt med snö och det bildades köer när lastbilarna fick svårt att ta sig upp för backarna.

SMHI: ”Räknar med dålig sikt”

SMHI har utfärdat klass 2-varningar för snöfall i hela Gävleborgs län och Västernorrland.

På onsdagskvällen låg varningarna kvar inför torsdagen. Vädret väntas bli som allra värst mellan Hudiksvall och Örnsköldsvik, enligt SMHI.

– För Gävleborg och Västernorrlands län är det klass 2-varningar ute. På torsdagen räknar vi med hårda ostliga vindar och snöfall. Under natten kan det bli snödrev och dålig sikt, säger Inga-Lill Nordin, meteorolog vid SMHI.

I Ockelbo, utanför Gävle, halkade en brandbil under utryckning i diket på kvällen.

– Det var en lite smal väg in till en gård, det var halt och den gled i diket, säger Bengt Viklund, styrkeledare för brandkåren i Gästrikland.

Uppemot 60 centimeter snö

Lokalt kan det bli 30–60 centimeter snö, framförallt i de östra delarna av Västernorrland förklarar Hallgren. I inlandet väntas det komma omkring 15–30 centimeter snö medan det i Gävleborg blir 30–50 centimeter.

– Det kommer att snöa på hela dagen och kan bli extrema mängder.

Klass 1-varning har även utfärdats i Jämtlans län, Dalarna, Värmland, Örebro, Västmanland, Södermanland, Uppland, Stockholm och Uppsala.

Under det närmaste dygnet kommer Dalarna att få 10 till 20 centimeter snö och på sina håll i Värmland kan det bli drygt en decimeter.

Enstaka snöbyar kan också förekomma i Götaland och Svealand och även på andra håll kan det bli omfattande nederbörd de kommande dagarna.

– Det blir regn i Götaland och en bit upp i Svealand men nederbörden övergår sedan i snöfall över södra och mellersta Norrland.

Polisen rustar

I Hälsingland har polisen förberett sig för snöoväder genom att hämta en bandvagn. Polisens bandvagn har flyttats till Hudiksvall, Hälsingland, för att stå redo. Bandvagnen kan användas vid trafiksituationer eller pågående händelser där folk är i behov av hjälp.

Den har hämtats för att polisen ska kunna använda den vid eventuell utryckning när det är svårt att ta sig fram på vägarna.

– Om vi behöver hjälpa andra som inte kan ta sig fram har vi större möjlighet med en bandvagn, säger Per Bjurström RLC-befäl vid Region mitt.

Stänger skolor

I Sundsvalls kommun har man beslutat att hålla alla kommunala skolor stängda på grund av vädret, skriver kommunen på sin Facebooksida.

– Detta är en förebyggande åtgärd utifrån det förväntade ovädret, säger Lars Karlstrand, skoldirektör i Sundsvalls kommun, till P4 Västernorrland.

Förskolor och fritids fåverkas dock inte utan kommer att ha öppet.

Även i Bollnäs kommer skolor att hålla stängt under torsdagen. Förskolor och skolor i Arbrå, Vallsta och Rengsjö kommer att hålla stängt, skriver kommunen på sin hemsida.

Tåg stoppas

Snöovädret påverkar också tågtrafiken. Avgångar mellan Sundsvall och Umeå ställs in från och med torsdag morgon klockan 05.00 till och med fredag morgon samma tid. Enligt Trafikverket kan vissa turer ledas om.

Risk för drivbildning

I samband med att temperaturen sjunker kan det även bli halt på vägarna.

Under torsdagen kommer temperaturen att ligga på enstaka plusgrader i Götaland och på många håll i Svealand med undantag för Dalarna.

– Upp över norra Värmland och Dalarna blir det 0 till 4 minusgrader och vidare upp över Norrland sjunker temperaturen till minus 2 till minus 12 grader i Norrbotten. I fjällen väntas det bli 15–20 minusgrader.

Friska vindar gör även att det på flera håll riskerar att bli drivbildning.

– Fuktig luft kommer in från Bottenhavet vilket förstärker snöfallet och pumpar in rejält med snö i de östra delarna av södra Norrland. Det kommer därför att fortsätta att snöa ymnigt under hela torsdagen.

Störst solchanser under torsdagsförmiddagen

För den som törstar efter sol är det störst chans under torsdagsförmiddagen.

– Molntäcket spricker upp lite över natten och på torsdagsförmiddagen finns det lite solchanser i östra delarna av Götaland och Svealand.

Framåt helgen blir det inte lika dramatiskt väder, enligt Christoffer Hallgren.

– Då blir det lite stabilare väder med ett högtryck som växer in norrifrån vilket ger kallare temperaturer och lugnare väder sett till nederbörd. Kanske kan det bli snöinslag långt söder ut i landet även ned mot södra delen av Götaland och med temperaturer på tio minusgrader i Svealand.

ARTIKELN HANDLAR OM

Väder

SMHI