Mormodern: Allt är helt ofattbart

NYHETER

Föräldrarna berättar i förhör

Modern till mamman som är ställd inför rätta för två barnadråp berättar i förhören om sin dotter.

För kvinnan är det ofattbart att hennes egen dotter har mördat två av sina barn.

Hon var ung när dottern föddes, gick fortfarande i grundskolan. Relationen med pappan till barnet höll i tre år. När relationen sprack flyttade mor och dotter från Småland till Stockholmsområdet.

Efter det hade både mor och dotter minimal kontakt med pappan. Där fick mamman snabbt tag på en lägenhet och även ett skiftarbete på en fabrik.

Började arbeta efter högstadiet

1974, då dottern fyllde fyra år, träffade mamman en ny man som hon fortfarande är tillsammans med. Han blev alltså styvpappa till dottern och den lilla familjen flyttade till en större bostad. De fick två söner tillsammans.

Dottern flyttade hemifrån efter högstadiet och började arbeta.

"I skolan mellan årskurs ett till nio var hon en normal elev, inga större problem. Hon var en typisk medelmåtta i skolan", berättar styvpappan i förhör.

Födde en son

1988 fick hon sonen som idag är 13 år. Graviditeten var normal, enligt mamman.

"Hon tyckte att det var kul och kände att det här skulle hon klara av", säger mamman i förhör med polisen.

Dottern gick upp i vikt och visade tydliga tecken på att vara gravid. Hon fick problem med att gå också, enligt mamman.

Vid födseln var modern närvarande och fick klippa av navelsträngen. Relationen med pappan till barnet var då avslutad sedan ett par månader.

"Hon hade en väldigt lätt förlossning. Det tog inte så lång tid. Hon var pigg efteråt."

Spelade bingolotto tillsammans

Mor och dotter ska ha haft en fortsatt bra kontakt och sågs ofta, dock i regel hemma hos mamman.

"Vi träffades flera gånger i veckan, tre till fem dagar i veckan året om och så har det varit ända från den dagen hon flyttade hemifrån till dags datum", berättar styvpappan och tillägger att de spelade bingolotto varje lördag.

De passade ofta sitt barnbarn eftersom dottern då och då behövde gå ut och roa sig. De hade daglig telefonkontakt med varandra. Högtidsdagar och helger firades tillsammans med resten av familjen.

Barnkär och vänlig person

Enligt mamman ska dottern ha varit barnkär, vänlig, öppen och pratig. Hon ska även ha lätt för att få kontakt med andra människor. Det är därför ofattbart att hon har mördat sina barn.

"Hon var lite grinig men det är väl sista åren. Hon har jobbat långa pass och jag tänkte att hon kanske varit trött."

Dolde graviditeten

Dottern visade inga tecken på att vara gravid senare. Mamman är helt oförstående och chockad över att dottern kan ha dolt flera graviditeter under en tioårsperiod. Styvpappan förstår inte heller hur han kan ha missat det.

Eftersom dottern har anförtrott sig till modern i andra känsliga ärenden tycker mamman att hon även vid dessa tillfällen borde ha kunnat göra det.

"Jag hämtade henne från jobbet varje dag och kan inte förstå att jag inte märkt något. Det är en gåta som jag inte kan förstå."

Webb-radio

Susanna Vidlund