Sjörövare plundrar världshaven - igen

NYHETER

Fartygskapningarna ökar. Och blir alltmer brutala.

Bakom dåden står internationella pirater.

- Det rör sig om personer med mycket stora resurser, säger Pottengal Mukundan, chef för Internationella handelskammaren.

Hittills i år har sjörövarna slagit till 171 gånger - mer än dubbelt så många gånger som i fjol.

Sex besättningsmän har dödats och 21 skadats. 23 har rapporterats som saknade.

Sjöröveriet följer alltid samma mönster.

Säljer via nätverk

Ett antal personer tar över kontrollen av ett fartyg, seglar in till en hamn, lastar av och säljer sedan lasten via ett större nätverk. Rövarna är ofta utrustade med automatvapen.

Pottengal Mukundan är övertygad om att det är den internationella organiserade brottsligheten som ligger bakom kapningarna.

- Att kapa ett helt fartyg och sälja av hela lasten kräver stor planering. Enskilda pirater har inte de resurser som krävs, säger han.

Sjörövarna har också blivit alltmer brutala.

I december förra året attackerades sir Peter Blake, världskänd Americas cup-vinnare, av sex pirater ombord på sin yacht i Amazonfloden. Piraterna överraskade Blake och hans besättning sent på kvällen.

Blake hann skjuta på piraterna innan han själv dödades av ett skott. De sex brasilianer som har anhållits för mordet säger att de sköt i självförsvar.

"Toppen av isberget"

Jayant Abhyankar, vice vd för Internationella sjöfartsbyrån, säger att långt ifrån alla fartygsattacker kommer till allmän kännedom.

- Det vi ser är bara toppen på ett isberg, säger han.

Röda havet och Malacka-sundet mellan Malaysia och den indonesiska ön Sumatra är piraternas främsta tillhåll. Drygt 600 fartyg passerar dagligen där. Men de farligaste farvattnen finns utanför Somalia.

- De somaliska krigsherrarna finansierar sin kamp genom att stjäla pengar av fartygsägare, säger Abhyankar.

Kom över miljonlast

För ett par veckor sedan övermannades det Cypernregistrerade fartyget Panagia Tinou, lastad med konstgödsel för flera miljoner dollar, av somaliska pirater utrustade med kulsprutor.

Besättningen hölls fångna i tre veckor innan Internationella sjöfartsbyrån till slut köpte loss dem för en okänd lösensumma.

Nneka Amu