Nyheter

Här stoppar de skobombaren

NYHETER

Passagerarens egna bilder från dramat på terrorplanet

Tio tusen meter ovanför Atlanten kändes röklukt i kabinen.

Sekunden senare utbröt ett vilt slagsmål och en passagerare övermannades.

Mannen var skobombaren Richard Reid, 29.

Den franske affärsmannen Jean-Claude Joly, 45, satt på rad 35 på American Airlines flight 66. Sex rader framför Joly satt Richard Reid.

När det utbröt tumult i planet, med två timmar kvar till Miami, tog Joly fram sin pocketkamera och tog de bilder som Aftonbladet i dag kan publicera.

- Tre timmar in i flygningen kände vi rökdoft och tyckte det var ovanligt eftersom vi visste att det var rökförbud, berättar Jean-Claude Joly för Mail on Sunday.

Planet befann sig då på sin marschhöjd, mer än tio tusen meter ovanför Atlanten.

Nästa sekund såg Joly hur en panikslagen flygvärdinna sprang mot den bakre delen av planet samtidigt som hon skrek "Hjälp mig, hjälp mig".

Passagerarna övermannade Reid

Passagerarna i sätena i Reids närhet tvekade inte en sekund. Fyra män, däribland basketspelaren Kwame James, försökte övermanna den nästan två meter långe och 100 kilo tunge Reid, som gjorde vilt motstånd.

- Någon slet tag i killens hår och tryckte ner honom. Andra tog av sig sina bälten för att säkra hans händer och fötter.

Joly och övriga passagerare förstod inte i vilken akut livsfara de svävat under några dramatiska minuter.

- Vi hade då ingen aning om att han hade en bomb. Vi trodde att han bara försökte sätta eld på planet.

När Richard Reid sövts ner av läkare bevakades han under resten av flygningen av minst två passagerare.

- Han var inslagen som ett paket, han hade inte kunnat röra sig även om han velat. Han gav inte i från sig ett ljud under resten av flygningen, berättar Joly.

"Den 20:e kaparen" var hans vän

De senaste dagarna har mer blivit känt om skobombarens bakgrund. Reids mor är engelska och hans far från Jamaica. Under en kortare fängelsevistelse för småbrott konverterade han till islam.

Åter i frihet började han gå till moskén i Brixton där han umgicks med veteraner från krigen i Afghanistan, Bosnien och Kosovo.

Bland hans vänner fanns Zacarias Moussaoui, också kallad "den 20:e kaparen". Moussaoui kunde inte delta i attackerna den 11 september eftersom han satt i förvar efter att ha uppträtt misstänkt på en flygskola.

Richard Reid sitter i dag häktad i Boston i väntan på rättegång. Det enda han sagt i förhören är att han är besviken över att han misslyckades med sitt uppdrag. Han påstår att han byggt bomben själv.

Terrorist - eller drogad galning?

FBI vet ännu inte om de tagit en farlig terrorist eller en särling. Enligt den amerikanska underrättelsetjänsten har Reid fått utbildning av al-Qaida och han har, trots att han är arbetslös, rest till sju olika länder under hösten.

Men han följde inte organisationens riktlinjer för hur man ska smälta in på västerländska flygplatser om man vill undgå upptäckt.

- Han var konstigt klädd och stirrade och jag tyckte han såg bisarr ut, kanske till och med drogad, berättar Jean-Claude Jolys hustru Anne.

Jens Kärrman

ANNONS

Köp munskydd, Covid antikroppstester & alcogel och minska risken för smittspridning idag!

Extern länk från Meds

Köp nu

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter